Zelf een açai bowl (podosiri) maken voor ontbijt!

De palmbes açai is een paar jaar geleden in het Westen ‘ontdekt’ als superfood. Van sapproducenten tot healthy lunchtentjes, iedereen wilde wat met açai, dat Surinamers ook wel kennen als podosiri. Je kan het drinken als juice, toevoegen als poeder in een smoothie, of verwerken tot een açai bowl. Benieuwd hoe je açai of podosiri kunt gebruiken als gezond ontbijt en waar je de bessenpulp kan kopen? Dat lees je hieronder! 

Toen ik voor het eerst in Brazilië was maakte ik kennis met açai, een bruine modderachtige pap die veel als ontbijt werd gegeten. Pas later kwam ik erachter dat ditzelfde goedje in Suriname bekend is onder de naam podosiri. Podosiri zijn donkere bessen die aan palmbomen groeien. Ze worden na het oogsten vermalen tot een pap.

Waar is açai/podosiri goed voor?

Zoals je in onze post over Surinaamse superfoods kan lezen, zien wij açai als een van de superfoods van Suriname, omdat het veel antioxidanten bevat. In Brazilië zag ik dat veel dames het goedje aten om slank te blijven. Volgens Dr. Oz (de bekende tv-dokter) helpt podosiri inderdaad bij afvallen en vet verbranden.

Waar smaakt açai/podosiri naar?

Podosiri smaakt erg ‘gezond’. Als je het niet mengt met ander voedsel, vind ik het heel aards. Sommige mensen vinden het smaken naar een combinatie van bosbessen, noten en chocolade. Dat laatste… Neen. Hoewel ik het erg lekker vind, proef ik er in de verste verte geen chocolade in.

Waar kun je podosiri of açai pulp kopen in Amsterdam?

Ik heb gezien dat je açai ingevroren zo nu en dan kunt kopen bij grotere toko’s zoals Oriental, maar ze zijn altijd te vinden in het diepvriesassortiment bij Finalmente Brasil. Finalmente is een grote Braziliaanse winkel met drie filialen (in Amsterdam, Almere en Rotterdam) waar je pakjes podosiri kunt kopen voor €1.25 per stuk. Van een pakje kun je ongeveer drie keer een açai bowl maken (momenteel (maart 2020) niet te koop via de webshop). Dichtbij Amsterdam kan je het afhalen in Amstelveen bij Bintha, elke vrijdag van 16:00-21:00 uur.

Waar kun je een podosiri of açai bowl eten in Amsterdam?

Vier jaar geleden had nog niemand gehoord van een açai bowl. Maar de ene na de andere hipstertent kwam erachter dat deze vrucht niet alleen lekker en behoorlijk vullend is maar ook supergezond! En daarom vind je het op steeds meer plekken terug op de menukaart. Dit zijn er een aantal waar ik de açai bowl heb gespot:

Hoe maak je zelf açai/ podosiri klaar?

podosiri-acai-bowl-eten

Natuurlijk kan je zo’n podosiri bowl buiten de deur eten, maar zelf maken is niet zo moeilijk. Een açai bowl is erg geschikt als ontbijt, omdat je er heerlijk lang op kunt teren. Sommige mensen eten de pulp onvermengd, maar dat vind ik zelf niet superlekker. Ik gebruik ongeveer twee eetlepels pulp, een scheutje amandelmelk en een rijpe banaan. Dit doe ik in de blender tot het een gladde substantie is. Daarna doe ik er wat vers fruit op, zoals ananas, frambozen, blauwe bessen en bramen. Tot slot nog wat heerlijke verse zelfgemaakte granola (klik hier voor het recept) en klaar is je healthy açai bowl! Wil je podosiri op de traditionele Surinaamse manier eten? Klik dan hier voor het recept van podosiri met kwak.

Hopelijk vind jij de açai bowl net zo lekker als ik!

Nyan switi!


Wil je dit artikel delen op je eigen site/in jouw publicatie?
Na schriftelijke toestemming van ons kan dat met een duidelijk zichtbare en aanklikbare hyperlink naar WWW.THISGIRLCANCOOK.NL als bronvermelding.

author-avatar

Soulfood en patat lover voor het leven. Daardoor: de eeuwige jojo. Krijgt een twinkeling in de ogen als het om écht lekker eten gaat.

No Replies to "Zelf een açai bowl (podosiri) maken voor ontbijt!"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.