RECEPT: Surinaamse bakkeljauw frita
Trek in heerlijke Surinaamse bakkeljauw frita? Je maakt deze lekkere visballetjes heel makkelijk met ons simpele recept.
Voorbereidingstijd1 dag d
Bereidingstijd1 uur uur
Totale tijd1 dag d 1 uur uur
Gang: Hapje, Hoofdgerecht
Keuken: Surinaams
Porties: 48 balletjes
Auteur: Onesy
- 2 pakjes bakkeljauw MET schubben of bakkeljauw filet ongeveer 400 gram
- 1 middelgrote ui of 3 normale sjalotjes
- 3 teentjes knoflook
- 2 eieren
- 2 gewone of volkoren eierbeschuitjes of paneermeel
- 1 takje selderij fijngesneden
- 3 madame Jeanette pepers of minder naar smaak
- 0,5 liter olie om de frita in te bakken en een klein beetje om de uien/sjalotjes en knoflook in te fruiten
Verwijder de vellen van de bakkeljauw en was het zoute gedeelte (onderkant) onder de lopende kraan weg. Laat gedurende 1 nacht in een pan met water staan.
Gooi de volgende dag het water weg en zet weer “vers” water in de pan. Breng aan de kook, laat afkoelen en fileer/pluis de bakkeljauw.
Snij de uien of sjalotten en knoflook fijn en fruit ze in olie.
Snij ook de madame Jeanette fijn snijden en verwijder alle pitjes.
Kluts de eieren, verkruimel de beschuiten en voeg deze samen met de gefruite uien of sjalotjes en knoflook, madame Jeanette en selderij toe aan de bakkeljauw.
Meng het geheel goed door en maak hier balletjes van. TIP VAN ONZE MOEDER: zelf maak ik alle balletjes eerst (dus niet de pan met olie op het vuur en pas dan balletje voor balletje in de olie laten glijden).
Verhit de olie op de juiste temperatuur en bak de frita mooi goudbruin (om en om keren) en laat ze uitlekken op voldoende keukenpapier.