Ga terug
+ servings

RECEPT: (salted caramel) chocolate chunk shortbread koekjes

Met dit recept maak je eenvoudig salted caramel chocolate chunk shortbread koekjes die niet alleen naar chocola, maar ook naar gezouten karamel smaken!
Voorbereidingstijd15 min
Bereidingstijd12 min
Rusttijd2 uur
Totale tijd2 uur 27 min
Gang: Taart en koekjes
Keuken: Amerikaans
Porties: 40 koekjes
Auteur: Onesy

Ingrediënten

  • 250 gram koude gezouten boter in kleine blokjes gesneden
  • 70 gram witte (biologische) kristalsuiker
  • 40 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1 tl homemade vanille extract
  • 300 gram patentbloem
  • 85 gram extra pure chocola + 85 gram karamel zeezout OF 85 gram extra pure chocola + 85 gram donkere melkchocola OF 190 gram pure chocola, in brokken gesneden
  • 1 ei los geklutst optioneel
  • rietsuiker om deeg in te rollen optioneel
  • zeezout om over de koekjes te sprenkelen

Instructies

  • Mix de boter met de suiker en het vanille extract totdat het luchtig is. Ik deed dat met een keukenmachine (met de platte menghaak), maar het kan ook met een handmixer.
  • Voeg de bloem toe en meng tot de meeste bloem is opgenomen (niet te lang dus).
  • Doe hetzelfde met de chocola. Je deeg moet er kruimelig uit zien.
  • Verdeel het deeg in tweeën en verspreid het in de lengte over twee vellen plastic huishoudfolie.
  • Rol van elk vel twee lange boomstammen door het aan te drukken met je handen (zie handig filmpje hierboven voor een extra mooie rol). Rol het deeg in het plastic en laat het minstens 2 uur opstijven in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden en haal als die op temperatuur is het deeg uit de koelkast.
  • OPTIONEEL: bestrijk de rol met het geklutste ei en rol hem door een laag suiker/besprenkel hem met suiker.
  • Snij met een scherp kartelmes (voorzichtig vanwege de brokken chocola) plakken van het deeg en verdeel ze met genoeg ruimte ertussen over twee vellen bakpapier. Mochten er stukjes deeg afbreken, kneed ze dan gewoon weer vast aan de rest van het koekje.
  • Besprenkel elke plak met zeezout en plaats in de oven voor 12-15 minuten totdat de randen bruin zijn. Dit luistert best nauw, te kort bakken, levert niet gare koekjes op, maar te lang bakken, veel te harde. Mocht je oven het aankunnen, bak ze dan samen, zo niet, snij dan eerst de ene rol en als die uit de oven is, de andere.
  • Haal de koekjes uit de oven en laat ze op dezelfde bakplaat even afkoelen zodat ze bros worden (ze zijn eerst nog wat zacht). Plaats ze na 10-15 minuten eventueel over op een rooster om verder af te koelen als je ze niet meteen opeet.

Notities

*Bewaar de koekjes in een luchtdichte zak/trommel. Ze blijven ongeveer 5 dagen lekker.
*Ga je niet al het deeg gelijk gebruiken? Vries dan een rol in. Je kan het chocolate chunk shortbread koekjes deeg ongeveer een maand in de vriezer bewaren. In de koelkast blijft het ongeveer een week goed.
*Ik gebruikte Tony’s Chocolonely chocola om deze koekjes te maken. Je kan ze maken in verschillende varianten:
-alleen pure chocola
-pure chocola en karamel zeezout
-pure chocola en donkere melk
Dit recept is geïnspireerd op dit recept van Smitten Kitchen.