Ga terug
+ servings

RECEPT: Surinaamse pindakoekjes (met minder suiker)

Surinaamse pindakoekjes zijn heerlijk brosse koekjes die je binnen een half uur kan maken en opeten. In ons recept gebruiken we een stuk minder suiker.
Voorbereidingstijd10 min
Bereidingstijd15 min
Totale tijd25 min
Gang: Taart en koekjes
Keuken: Surinaams
Porties: 18 koekjes
Auteur: Onesy

Ingrediënten

  • 75 gram zachte roomboter op kamertemperatuur
  • 50-75 gram kokosbloesem-/biologische kristalsuiker
  • 1 ei op kamertemperatuur
  • 1 tl (homemade) vanille extract
  • 125 gram ongezouten geroosterde pinda’s plus minstens 18 halve pinda’s voor de versiering
  • 125 gram zelfrijzend bakmeel OF 125 gram tarwebloem + 1,5 tl bakpoeder + 0,25 tl zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 160 graden.
  • Klop de boter en suiker luchtig tot de kleur een stuk lichter is en de suikerkorrels minder zichtbaar zijn (ongeveer 3-5 minuten). Dit kan met een garde, maar met een elektrische garde of handmixer is het wat makkelijker.
  • Voeg het ei en het vanille extract toe en klop weer luchtig.
  • Hak de pinda’s tot meel in een hakmolen of keukenmachine (let op: doe dit niet te lang, anders krijg je pindakaas). Als je die niet hebt, kan je ze ook in een zakje doen en daar met een hard voorwerp op slaan. Je koekjes zullen dan wel grotere stukjes pinda bevatten.
  • Spatel de fijngemalen pinda’s door de luchtige massa en voeg dan in delen de bloem/het zelfrijzend bakmeel toe tot alles goed gemengd is.
  • Rol tussen je handpalmen balletjes ter grootte van een golfbal (ik haalde er 18 uit) en verdeel ze over twee bakplaten (met bakpapier erop) met genoeg ruimte ertussen.
  • Druk elk balletje plat met een vork en druk een halve pinda in het midden van elk koekje.
  • Plaats de bakplaat/bakplaten (afhankelijk van je oven in een of twee keer) in de oven voor 15-20 minuten tot de randen van de koekjes bruin zijn.
  • Laat ze afkoelen op een rooster.

Notities

*Ik decoreerde een paar koekjes met wat gesmolten chocola en stukjes pinda omdat dat er leuk uitziet. Je kan de bovenkant ook helemaal dopen in chocola en de chocola dan hard laten worden.
*De koekjes blijven in een luchtdichte bak/zak een dag of vier vers.