Ga terug
–+ servings

RECEPT: zelf jam maken (met tropisch fruit)

Jam uit de winkel bevat veel suiker, en daarom is zelf jam maken veel gezonder. Met ons recept doe je dat in nog geen 15 minuten en met maar 4 ingredienten!
Voorbereidingstijd5 min
Bereidingstijd10 min
Totale tijd15 min
Gang: Bijgerecht, Ontbijt en lunch
Keuken: Wereldkeuken
Porties: 1 potje
Auteur: Onesy

Ingrediënten

  • 450 gram aardbeien / mango / ananas / ander fruit vers of uit de diepvries
  • 2 el chiazaad
  • 1-2 el suiker / honing / maple syrup
  • 1 el citroen of limoen

Instructies

  • Bij mango/ananas/stevig fruit: pureer het fruit met een blender of staafmixer. Als je toch wat stukjes in je jam wil, hou dan een deel achter.
  • Stoof het fruit in een pannetje met het deksel erop tot het moes wordt. In principe hoef je geen water toe te voegen omdat het fruit zelf vocht loslaat.
  • Voeg citroensap en zoetstof toe, roer en 'prak' met een pollepel of spatel het fruit. Laat de moes enigszins indikken.
  • Haal van het vuur af en proef of je de jam zoet genoeg vindt. Voeg de chiazaad toe, roer goed door en laat afkoelen. De jam gaat nog indikken.
  • Bewaar de homemade jam in een gesteriliseerde pot (je houdt ongeveer 265 gram jam over).

Notities

De jam blijft 1-2 weken goed in de koelkast en kan ook worden ingevroren. Gebruik het als broodbeleg, in smoothies of granola met yoghurt, op pancakes en ga zo maar door.