Ga terug
–+ servings
Recept afdrukken
Nog geen ratings

RECEPT: kerstboom breekbrood (zachte witte bolletjes)

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Rijstijd2 uur
Totale tijd2 uur 35 minuten
Gang: Ontbijt en lunch
Keuken: Wereldkeuken
Porties: 12 broodjes
Auteur: Onesy

Ingrediënten

  • 500 gram tarwebloem
  • 1 pakje instantgist 7 gram
  • 20 gram suiker
  • 350 gram lauwe melk
  • 50 gram zachte roomboter
  • 10 gram fijn zout ik gebruik zelf Himalayazout, maar gewoon keukenzout kan ook
  • 1 ei + 1 eetlepel water los geklopt (egg wash om de bolletjes mee te bestrijken)

Instructies

  • Meng bloem, gist en suiker in een kom (van een keukenmachine) goed door elkaar.
  • Schenk de lauwe melk erbij en laat de keukenmachine met deeghaak ongeveer 5 minuten draaien op de eerste stand of kneed het deeg 6 tot 8 minuten met de hand.
  • Voeg de roomboter en het zout bij het deeg en laat de keukenmachine weer 5 minuten draaien of kneed nogmaals 6 tot 8 minuten met de hand tot het deeg soepel aanvoelt.
  • Vorm een bal van het deeg en leg het in een (met olijfolie) ingevette kom. Dek het af met huishoudfolie en laat het op kamertemperatuur 45 tot 60 minuten rijzen (tot het in volume is verdubbeld).
  • Haal het deeg na die eerste rijs uit de kom en kneed het even licht door. Verdeel het deeg in 14 even grote bolletjes.
  • Leg 12 van de bolletjes met ruimte ertussen in de vorm van een kerstboom op een bakplaat (de overige 2 gewoon ergens anders op de bakplaat neerleggen en meebakken).
  • Dek de kerstboom af met een vochtige theedoek of een stuk licht ingevet huishoudfolie. Laat weer 60 minuten op kamertemperatuur rijzen tot de bolletjes ongeveer twee keer zo groot zijn geworden.
  • Verwarm halverwege de tweede rijs de oven voor op 200 graden.
  • Bestrijk de bolletjes met de egg wash, schuif de bakplaat in de oven en verlaag de temperatuur naar 180 graden.
  • Bak in 15-20 minuten goudbruin en laat de bolletjes afkoelen op een rooster.

Notities

*De bolletjes zijn prima in te vriezen.
*Dit recept is gebaseerd op een recept van Xandra Bakt Brood.