Ga terug
+ servings

RECEPT: eksi koekoe tiramisu cake

Voor deze tiramisu cake combineren we een Surinaamse klassieker eksi koekoe met een Italiaanse klassieker voor een heerlijk dessert!
Voorbereidingstijd30 min
Bereidingstijd1 uur
Rusttijd1 uur
Totale tijd2 uur 30 min
Gang: Dessert, Taart en koekjes
Keuken: Italiaans, Surinaams
Trefwoord: kerst
Porties: 12 plakken cake
Auteur: TGSCC

Ingrediënten

VOOR DE EKSI KOEKOE:

  • 90 gram (biologische) roomboter
  • 6 (biologische) eieren (dooiers gesplitst van de eiwitten)
  • 120-160 gram (biologische) kristalsuiker
  • 0,5 tl vanille extract
  • 150 gram (biologische) tarwebloem
  • 0,5 tl bakpoeder

VOOR NA HET BAKKEN:

  • 50 gram (biologische) roomboter, gesmolten

VOOR DE TIRAMISU VULLING:

  • 120-240 ml sterke koffie 2-4 zakjes instant espresso met 120-240 ml water
  • 75-150 ml (Borgoe) rum
  • 200 ml (biologische) slagroom
  • 50 ml (biologische) mascarpone
  • 2-4 el (biologische) poedersuiker
  • cacao om te bestuiven

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Smelt de boter en laat een beetje afkoelen (maar niet stollen).
  • Vet een springvorm of bakblik in met op de bodem een extra stuk bakpapier zodat je de eksi kuku er naderhand makkelijk uit kan halen.
  • Klop de eiwitten met de helft van de suiker (60-80 gr) stijf. Dit gaat het snelst met een mixer.
  • Doe de eidooiers samen met de vanille en de rest van de suiker in een kom. Deze kom moet passen op een pan waar een laagje water in zit zodat je het dooiermengsel au bain-marie kan verwarmen.
  • Zet die pan met een laagje water vast op het vuur, zodat het water warm wordt.
  • Plaats de kom met het dooier-suikermengsel op de pan en klop het met een garde mooi schuimig tot het lichtgeel is en de suikerkorrels zijn opgelost. Verwijder de kom van de pan en laat een beetje afkoelen.
  • Meng ondertussen de bloem met het bakpoeder.
  • Spatel een beetje van de stijve eiwitten door het dooier-suikermengsel zodat dat vast een beetje luchtig wordt. Probeer zodanig te mengen dat er veel lucht in het beslag blijft. Een grote spatel is hierbij handig.
  • Voeg dan het dooier-suikermengsel toe aan de eiwitten en spatel alles goed om.
  • Voeg in twee of drie delen de bloem toe en spatel weer met veel lucht door.
  • Nu komt het spannendste gedeelte: de gesmolten boter erdoorheen spatelen. Doe dit heel voorzichtig, want hierdoor kan je hele beslag inzakken!
  • Schenk je beslag in de springvorm en bak in ongeveer 35-45 minuten gaar (afhankelijk van de bakvorm).
  • Laat de cake afkoelen en smeer meermaals in met de gesmolten boter.
  • Maak terwijl de cake afkoelt de tiramisu vulling door de mascarpone samen met de slagroom en eventueel poedersuiker luchtig te kloppen.
  • Maak de koffie volgens de aanwijzingen op de verpakking (meng water met de poederkoffie) en roer als het een beetje is afgekoeld, de rum er goed doorheen.
  • Snij de cake in lagen/stukken (eventueel met een taartzaag) en besprenkel, giet of smeer met een kwastje royaal de cakelagen aan beide kanten in met koffie. 
  • Smeer dan het mascarpone-roommengsel over de lagen. Dat mogen als je dat lekker vindt, dikkere lagen zijn dan op de foto's bij dit recept. Ik smeerde het uit met een spatel, maar als je het echt mooi/egaal wil doen, kan je beter een paletmes gebruiken. Begin met de onderste laag en werk zo naar boven. Besmeer als laatste de zijkanten. 
  • Bestrooi tot slot de tiramisu met cacao.

Notities

*Bewaar de cake in de koelkast, maar haal hem daar 30-60 minuten voor je hem wil serveren wel weer uit zodat de eksi koekoe een beetje op temperatuur kan komen.
*Deze cake bakken in een ronde springvorm van 15 cm levert een taart (met 2 of 3 lagen) op waarvan je ongeveer 8 punten kunt snijden.
*Deze cake bakken in een rechthoekige ovenschaal van ongeveer 30 x 18 cm levert een cake (met 3 lagen) op waarvan je ongeveer 12 plakken kunt snijden.
*Een grotere cake maken? Gebruik dan de hoeveelheden in ons recept voor een klassieke eksi koekoe. Je vermeerdert hiermee het recept met een derde.