Ga terug
+ servings
recept tayerblad pesto homemade pesto recipe
Recept afdrukken
Nog geen ratings

RECEPT: homemade tayerblad pesto

Homemade pesto is veel lekkerder dan die uit een potje! Met tayerblad pesto geef je een Surinaams tintje aan deze Italiaanse saus.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd5 minuten
Totale tijd15 minuten
Gang: Bijgerecht
Keuken: Surinaams, Wereldkeuken
Porties: 1 potje
Auteur: Onesy

Ingrediënten

  • 2 el/20 gram pijnboompitten geroosterd
  • 30 gram biologische Parmezaanse kaas in brokjes
  • 30-50 gram tayerblad alleen bladeren, gewassen
  • 0,5 grote of 1 kleine teen knoflook
  • 50-75 ml extra virgin olijfolie
  • peper en zout naar smaak

Instructies

  • Rooster de pijnboompitten in een koekenpan tot ze een mooie bruine kleur hebben en laat ze afkoelen.
  • Scheur of snijd de tayerblad bladeren in kleinere stukken zodat ze in de keukenmachine passen.
  • Plaats alle ingrediënten (begin met 50 ml olijfolie en 30 gram tayerblad) in de keukenmachine/hakmolen en pureer tot je pesto hebt (dat kan grove pesto met zichtbare stukjes zijn of helemaal fijn gepureerd). Je kunt hiervoor ook een staafmixer gebruiken.
  • Proef of je de tayerblad pesto smeuïg genoeg vindt en of je de tayerblad genoeg proeft. Zo niet, voeg dan de rest van de olijfolie en tayerblad in beetjes toe.
  • Breng op smaak met extra peper en zout.
  • Bewaar in een gesteriliseerd potje met een laagje olijfolie erop in de koelkast.

Notities

*De tayerblad pesto is zo ongeveer een week houdbaar. Invriezen kan ook, bijvoorbeeld door de pesto in een ijsblokjesvorm te schenken.
*Voor een vegan variant kan je vegan Parmezaanse kaas in de supermarkt kopen of dit recept gebruiken om het zelf te maken. Een derde mogelijkheid is het helemaal weglaten, er wat nutritional yeast (edelgistvlokken) aan toevoegen voor een kaassmaak. Begin met 2 eetlepels en voeg naar smaak meer toe.
*Geen pijnboompitjes? Gebruik dan walnoten, amandelen of cashewnoten (ook even roosteren). Ben je allergisch voor noten? Kies dan voor geroosterde zonnebloempitten.
UPDATE 2022: ik heb deze tayerblad pesto inmiddels ook gemaakt met (ongeveer 350 gram) tayerblad (zonder stelen) die ik eerst heb gekookt. De hoeveelheid tayerblad in deze versie is veel groter, dus voedzamer. Maar als je geen tijd voor of zin hebt in een extra stap, dan kan je het oorspronkelijk recept aanhouden.