Ga terug
+ servings
knapperige Surinaamse witte puntjes recept niet kneden brood
Recept afdrukken
Nog geen ratings

RECEPT: knapperige Surinaamse witte puntjes

De lekkerste knapperige Surinaamse witte puntjes maak je met deeg dat je niet eens hoeft te kneden! Een makkelijk en vooral heerlijk recept.
Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd35 minuten
Rijstijd2 uur
Totale tijd2 uur 40 minuten
Gang: Ontbijt en lunch
Keuken: Wereldkeuken
Porties: 12 puntjes
Auteur: Onesy

Ingrediënten

  • 720 ml warm water
  • 1 el gist instant of droog
  • 1-1,5 el zout
  • 917 gram tarwebloem

Instructies

  • Meng in een grote plastic bak of emmer (met deksel) het water met de gist en het zout.
  • Voeg dan de bloem toe en zorg dat alles wel gemixt is, maar kneed het niet.
  • Laat het deeg op een warme plek ongeveer 2 uur rijzen. Doe het deksel wel op de bak/emmer, maar laat een klein reepje open zodat er wel lucht in en uit kan. Het handigst is als je een deksel hebt met een gat dat open en dicht kan.
  • In principe is het deeg na 2 uur rijzen klaar om gebruikt te worden. Maar om het beter te kunnen verwerken, kan je het het beste een nachtje laten staan in de koelkast. Dit komt ook de smaak ten goede.
  • Wanneer je de puntjes wil bakken, pak je de bak uit de koelkast en strooi je wat bloem over het deel van het deeg dat je wil gebruiken (ongeveer de helft). Hou ook een kommetje met wat bloem bij de hand om je handen te kunnen ‘bebloemen’.
  • Trek steeds een stuk deeg van de rest af (of knip het af) en verwerk het tot een puntje. Leg elk puntje op een stuk bakpapier of herbruikbare bakfolie dat je hebt bestrooid met bloem of maismeel (maismeel is handiger, omdat dat niet wordt opgenomen door het deeg, maar er wel voor zorgt dat je deeg niet plakt aan de folie).
  • Herhaal dit voor alle puntjes (in totaal 6 tot 8) en leg ze met genoeg ruimte ertussen verspreid over het bakpapier neer.
  • Laat het deeg 40 minuten rusten met een vochtige theedoek erover heen.
  • Verwarm de oven voor op 230 graden. Als je een pizzasteen hebt, plaats je die ook vast in de oven op het ovenrek zodat ‘ie goed heet wordt. Plaats daaronder (zo laag mogelijk in de oven) een ovenvaste schaal/braadslee.
  • Maak na de 40 minuten rusten, met een scherp mes een snelle beweging aan de bovenkant van elk puntje om een inkeping te maken. Of knip met een schaar een of meerdere inkepingen. Bestrooi elk puntje met wat bloem.
  • Plaats de puntjes met het bakpapier op de pizzasteen (ik schuif het bakpapier met de puntjes eerst op een andere bakplaat die ik gebruik om ze op de steen te schuiven) en voeg een kommetje water toe aan de braadslee op de bodem.
  • Doe meteen de oven dicht (vanwege de stoom die ontstaat) en bak de puntjes in 30-40 minuten af tot ze mooi lichtbruin zijn.
  • Laat de knapperige Surinaamse witte puntjes even afkoelen en snij ze open om te beleggen.

Notities

*Hou er rekening mee dat in de totale kooktijd hierboven geen rusttijd in de koelkast is meegenomen.
*Dit recept is gebaseerd op dit recept.