Ga terug
–+ servings

RECEPT: zoete aardappelbroodjes

Zoete aardappelbroodjes zijn heerlijk luchtig en prachtig lichtoranje. Door de zoete aardappel krijg je met dit recept ook nog eens extra groente binnen!
Voorbereidingstijd10 min
Bereidingstijd40 min
Rijstijd2 uur 45 min
Totale tijd3 uur 35 min
Gang: Ontbijt en lunch
Keuken: Wereldkeuken
Porties: 12 bolletjes
Auteur: Onesy

Ingrediënten

VOOR HET VOORDEEG:

  • 7 gram gist (=1 zakje / 2,25 theelepel)
  • 115 ml warm (niet heet!) water
  • 70 gram tarwebloem

VOOR DE REST:

  • 220 gram gekookte zoete aardappel gestampt
  • 2 tl honing of suiker
  • 1,25 tl zout
  • 1 groot ei
  • 45 gram boter gesmolten
  • 420-490 gram tarwebloem
  • 1 ei en 2 eetlepels water om de bolletjes mee te bestrijken
  • sesam- of maanzaadjes eventueel

Instructies

  • Kook de zoete aardappel in blokjes en weeg 220 gram af (zie notities voor opmerking over de hoeveelheid). Stamp deze fijn met een aardappelstamper, vork of staafmixer. Laat een beetje afkoelen.
  • Maak terwijl de aardappelen afkoelen, het voordeeg door water, gist en bloem in de kom van een keukenmachine te mengen. Heb je geen keukenmachine, doe dit dan in een kom. Laat ongeveer 20 minuten staan zodat de gist alvast kan gaan werken.
  • Voeg de gestampte zoete aardappel toe aan de mengkom net als honing, zout, ei, boter en 420 gram bloem. Laat de keukenmachine draaien op een lage stand zodat alles goed gemixt wordt of kneed alles met je handen.
  • Je deeg moet loskomen van de kom, maar als je het vastpakt nog wel een beetje plakkerig zijn. Het kan zijn dat 420 gram bloem daarvoor genoeg is, maar zo niet, voeg dan per eetlepel net zoveel bloem toe tot dat wel het geval is.
  • Smeer de kom in met wat olie en rol het deeg in een bol rond in de kom totdat alle delen bedekt zijn met olie. Bedek de kom met een vochtige theedoek of een bord en laat op een warme plek ongeveer 2 uur rijzen of tot het deeg is verdubbeld (kan ook iets korter zijn dus). Ik plaats mijn deeg sinds kort in de oven waarvan ik ALLEEN HET LICHT aanzet (en niet de temperatuur!).
  • Als het deeg mooi gerezen is, stort je het op een licht bebloemd oppervlak en sla je de lucht eruit door het in een rechthoekige lap te drukken met je vingers.
  • Snij het deeg in gelijke stukken (afhankelijk van hoe groot je wil dat je zoete aardappelbroodjes worden, kan dat 12 tot 32 stukken zijn). Een pizzasnijder maakt het een stuk makkelijker om het deeg te snijden.
  • Vorm van elk stukje een bolletje met je handen dat je daarna op je bebloemde oppervlak nog in je handpalm ronddraait zodat alle naden aan de onderkant zijn verdwenen.
  • Druk elk bolletje plat en leg het op een bakplaat (bekleed met bakpapier) met genoeg ruimte ertussen.
  • Laat de zoete aardappelbolletjes op een warme plek wederom rijzen tot ze zijn verdubbeld (ongeveer 45 minuten).
  • Verwarm de oven tijdens deze tweede rijs voor op 200 graden (haal dan dus de bolletjes uit de oven als je ze daarin laat rijzen!).
  • Bestrijk de broodjes met het ei-water-mengsel en bestrooi ze eventueel nog met sesam- of maanzaadjes. Plaats daarna in de voorverwarmde oven voor 20-35 minuten (afhankelijk van de grootte) tot ze mooi goudbruin zijn.

Notities

*Omdat zoete aardappels niet allemaal hetzelfde gewicht hebben, is het het handigst om gewoon twee zoete aardappelen van gemiddelde grootte te koken (in blokjes gesneden). Als ze eenmaal zijn gekookt, kan je ze wegen en daarna fijnstampen.
*Afhankelijk van hoeveel broodjes je maakt, varieert de baktijd van 20-35 minuten.
*Dit recept is gebaseerd op dit recept.