Ga terug
uitgelicht zelf surinaams zoutvlees maken
Recept afdrukken
Nog geen ratings

RECEPT: zelf Surinaams zoutvlees maken

Zelf Surinaams zoutvlees maken is heel makkelijk. Maak dit recept (zonder suiker en chemische toevoegingen) om Surinaamse gerechten nog lekkerder te maken!
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Pekeltijd1 dag
Totale tijd1 dag 25 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Surinaams
Auteur: Onesy

Ingrediƫnten

SOUP EN ZO VARIANT:

  • 275 gram biologische runderlappen
  • 2 pimentkorrels
  • 0,5 laurierblaadje
  • 25 gram fijne korrel zout
  • 1 kleine teen knoflook
  • water tot het onder staat ongeveer 250-300 ml

ANTILLIAANS ETEN VARIANT:

  • 275 gram riblappen
  • 260 ml water
  • 1 teen knoflook
  • 0,5 laurierblaadje
  • 3 pimentkorrels
  • 3 kruidnagels
  • 0,5 tl peperkorrels
  • 48 gram fijne korrel zout

Instructies

  • Kook het water en los het zout erin op.
  • Voeg de overige kruiden en specerijen/kruiden toe.
  • Laat de pekel afkoelen.
  • Snij intussen het vlees in stukken.
  • Leg ze in een bak of emmer die niet te breed is (anders heb je teveel vocht nodig). Ik gebruikte een bak waarin je afhaaleten krijgt.
  • Giet de afgekoelde pekel erover heen (zodat alle stukken vlees onder staan) en bevestig het deksel.
  • Plaats in de koelkast en keer elke dag het vlees om (met een schone vork!) zodat het aan alle kanten goed gepekeld wordt.
  • Na 24 uur kan je het zoutvlees (van het eerste recept) al gebruiken, voor het andere recept geldt, hoe langer je het laat trekken, hoe meer de smaken erin zullen trekken.

Notities

*Kook het zoutvlees nog wel uit voor je het gaat gebruiken.
*Het is in de koelkast ongeveer 2 weken houdbaar.
*EXTRA TOEVOEGING: omdat in dit recept geen natriumnitriet (conserveringsmiddel) zit, is het advies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) om zelf ingemaakt voedsel 'vlak voordat het gegeten wordt, minimaal 5 minuten boven 85 graden te verhitten.'