Zelf Surinaams zoutvlees maken is heel makkelijk. Maak dit recept (zonder suiker en chemische toevoegingen) om Surinaamse gerechten nog lekkerder te maken!
Voorbereidingstijd15 minutenmin
Bereidingstijd10 minutenmin
Pekeltijd1 dagd
Totale tijd1 dagd25 minutenmin
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Surinaams
Auteur: Onesy
Ingrediƫnten
SOUP EN ZO VARIANT:
275grambiologische runderlappen
2pimentkorrels
0,5laurierblaadje
25gramfijne korrel zout
1kleine teen knoflook
water tot het onder staatongeveer 250-300 ml
ANTILLIAANS ETEN VARIANT:
275gramriblappen
260mlwater
1teen knoflook
0,5laurierblaadje
3pimentkorrels
3kruidnagels
0,5tlpeperkorrels
48gramfijne korrel zout
Instructies
Kook het water en los het zout erin op.
Voeg de overige kruiden en specerijen/kruiden toe.
Laat de pekel afkoelen.
Snij intussen het vlees in stukken.
Leg ze in een bak of emmer die niet te breed is (anders heb je teveel vocht nodig). Ik gebruikte een bak waarin je afhaaleten krijgt.
Giet de afgekoelde pekel erover heen (zodat alle stukken vlees onder staan) en bevestig het deksel.
Plaats in de koelkast en keer elke dag het vlees om (met een schone vork!) zodat het aan alle kanten goed gepekeld wordt.
Na 24 uur kan je het zoutvlees (van het eerste recept) al gebruiken, voor het andere recept geldt, hoe langer je het laat trekken, hoe meer de smaken erin zullen trekken.
Notities
*Kook het zoutvlees nog wel uit voor je het gaat gebruiken.*Het is in de koelkast ongeveer 2 weken houdbaar.*EXTRA TOEVOEGING: omdat in dit recept geen natriumnitriet (conserveringsmiddel) zit, is het advies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) om zelf ingemaakt voedsel 'vlak voordat het gegeten wordt, minimaal 5 minuten boven 85 graden te verhitten.'