Ga terug
–+ servings
recipe amerikaanse appeltaart apple pie
Recept afdrukken
Nog geen ratings

RECEPT: Amerikaanse appeltaart (apple pie)

Voorbereidingstijd45 minuten
Bereidingstijd55 minuten
Rusttijd1 uur
Totale tijd2 uur 40 minuten
Gang: Taart en koekjes
Keuken: Wereldkeuken
Porties: 8 punten
Auteur: Onesy

Ingrediënten

  • 226 gram koude boter in blokjes of geraspt
  • 330 gram (korst)bloem
  • 15 gram (kokosbloesem)suiker
  • 5 gram zout
  • 4-8 el (60-120 ml) ijswater
  • 4 grote appels bijvoorbeeld 2 goudreinetten en 2 Elstar appels
  • 0,5-1 el kaneel
  • 1-2 el kokosbloesemsuiker optioneel
  • 50 gram rozijnen, geweld / rum rozijnen, uitgelekt
  • 1 ei losgeklopt met 2 eetlepels water optioneel

Instructies

VOOR HET DEEG:

  • Maak het ijswater door ijsblokjes toe te voegen aan een groot glas water.
  • Snij de boter in blokjes en plaats 10 minuten in de vriezer OF plaats het blok boter in zijn geheel in de vriezer.
  • MET DE HAND: Doe bloem, suiker en zout in een grote kom en roer goed door. Voeg daarna de koude/bevroren blokjes boter toe en verwerk de boter met een pastry cutter of twee messen door de bloem tot je stukjes boter de grootte hebben van erwtjes OF rasp daarna de boter boven de kom uit en roer goed door het bloemmengsel.
  • MET FOODPROCESSOR: Doe bloem, suiker en zout in de kom van je foodprocessor en druk een paar keer op pulse zodat alles goed mengt. Voeg de blokjes boter toe en druk twee keer 5 seconden op pulse. Herhaal dit totdat je stukjes boter de grootte hebben van erwtjes.
  • Voeg twee eetlepels ijswater (zonder ijsblokjetoe aan het bloem-botermengsel en meng goed met een spatel/pulseer weer. Herhaal dit (1 eetlepel per keer!) totdat je ziet dat er een soort deeg ontstaat. Je deeg moet er nog steeds korrelig uitzien. Je weet dat je genoeg water hebt toegevoegd als je een beetje van het deeg in je hand neemt en dat kan samenknijpen zonder dat het uit elkaar valt in korreltjes. Het moet een klein stukje deeg vormen.
  • Stort het deeg op een bebloemd oppervlak en schuif het naar elkaar toe in de vorm van een bal/rondje. Probeer zeg maar de lucht er tussen uit te halen en het aan elkaar te laten plakken. Het is niet de bedoeling dat je het deeg echt kneedt, hooguit een keer of drie.
  • Verdeel het deeg in twee delen (het ene iets groter dan het anderen plaats het op een stuk plastic folie. Druk het daartussen in de vorm van een ronde schijf, zodat je het straks makkelijker kunt uitrollen.
  • Plaats de twee schijven in de koelkast voor minimaal een uur (liefst twee uuom weer koud te worden.
  • Verwarm terwijl het deeg nog een half uur moet rusten in de koelkast, de oven voor op 220 graden en maak dan de vulling.

VOOR DE APPELVULLING

  • Schil de appels en verwijder de klokhuizen. Snij in blokjes ter grootte van een dobbelsteen, of in plakjes.
  • Voeg de kaneel, rozijnen en eventueel suiker toe en schep goed om zodat alles goed gemengd is.
  • Haal het deeg uit de koelkast en laat het 10 minuten op temperatuur komen.
  • Bestrooi je werkoppervlak royaal met bloem en rol het grotere stuk deeg uit door het steeds een kwartslag te draaien tot het groot genoeg is om een bakschaal met een diameter van 22 cm te overlappen. De deeglap moet dus zo groot zijn dat hij over de randen van de schaal heen valt als je hem erin legt.
  • Vet die ovenschaal in met boter en leg de deeglap erin. Dit gaat het makkelijkst als je hem om de deegroller rolt en die voorzichtig afrolt in de bakvorm. Druk goed aan zodat er geen lucht tussen zit. Prik gaatjes in de bodem en leg de bakvorm het deeg in de koelkast, terwijl je de andere deegbal uitrolt.
  • Rol die andere deegbal ook uit tot een grote lap en snij daar repen van. Ik deed dat met een pizzasnijder, maar het kan ook met een mes. Als je merkt dat je deeg slap aanvoelt, moet je het weer in de koelkast leggen om koud te worden. Anders wordt het eindresultaat minder mooi omdat de boter is gesmolten.
  • Schep de appelvulling op het deeg en leg de repen deeg er overheen in een mooi patroon. Ook de randen van de onderste deeglap kan je op allerlei mooie manieren verwerken.
  • Bestrijk eventueel de bovenkant en randen met wat ei-water mengsel en strooi er als je wil nog wat kristalsuiker overheen. Hou dan wel goed in de gaten dat de bovenkant niet verbrandt, want de suiker gaat karamelliseren.
  • Plaats de Amerikaanse appeltaart voor 50-60 minuten in de oven. Check na die tijd of de appels zacht zijn. Mocht je bovenkant al bruin zijn, maar je appels nog niet zacht genoeg, plaats dan een stuk aluminiumfolie bovenop je taart zodat de bovenkant niet bruiner wordt.
  • Laat de appeltaart als hij klaar is, buiten de oven minstens een uur afkoelen zodat je hem goed kan snijden.
  • Serveer eventueel met slagroom en/of (kaneel)ijs.

Notities

*Als je het deeg eerder wil maken, kan je het in de koelkast een week bewaren en in de vriezer een maand. Verpak het dan wel in plastic folie. Laat het dan een dag voor je het wil gebruiken, ontdooien in de koelkast.
*Het deeg moet minimaal een uur rusten in de koelkast, maar 2 uur (of langer) kan ook.