RECEPT: gezonde Surinaamse bruine koek (bananenbrood)
Met dit recept voor bananenbrood maak je een gezonde variant van de Surinaamse bruine koek, zonder geraffineerde suiker en tarwe!
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd50 minuten min
Totale tijd1 uur uur 5 minuten min
Gang: Taart en koekjes
Keuken: Wereldkeuken
Porties: 10 plakjes
Auteur: Onesy
- 3 super rijpe bananen
- 50 gram Medjool of andere verse dadels (aantal gram is zonder pit)
- 3 eieren
- 100 gram amandelmeel
- 50 gram havermout/havermeel zie notities voor info ove havermeel
- 1,5 theelepel bakpoeder
- 1 eetlepel kaneel
- 0,5 theelepel zout
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Week de dadels tien minuten in heet water, haal ze eruit en snij ze daarna in kleine stukjes.
MET KEUKENMACHINE/STAAFMIXER/BLENDER:
MET DE HAND:
Prak de bananen samen met de dadels tot moes met een vork. Klop de eieren in een aparte kom en meng ze daarna met de bananen-dadelmoes.
Klop de eieren luchtig en voeg ze toe aan het banaan-dadelmengsel.
Meng in een andere kom de havermout, het amandelmeel, de kaneel, het zout en het bakpoeder.
Roer of spatel dit in beetjes door het natte mengsel.
Giet het beslag in een ingevette cakevorm en plaats die voor 45-50 minuten in de oven.
Wanneer een tandenstoker er droog uitkomt, is het bananenbrood klaar.
Verwijder het bananenbrood uit de vorm en laat het afkoelen op een rooster.
Als je een luchtigere cake wil, kan je het beste havermeel gebruiken in plaats van havermout. Zelf havermeel maken doe je door havermout te malen met een blender of keukenmachine. Je hebt echter wel een krachtige machine nodig om het heel fijn te kunnen malen. Daarom koop ik het zelf (in grote hoeveelheden) bij De Zuidmolen, maar veel supermarkten zoals Albert Heijn of healthshops zoals Holland & Barrett verkopen het ook.