Ga terug
+ servings

RECEPT: Ghanese jollof rice maken

Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Ghanees, Wereldkeuken
Porties: 4 personen
Auteur: Anna Akyerè

Ingrediënten

  • 6 el olie
  • 2 uien gesnipperd
  • 2 (biologische) bouillonblokjes
  • chilipoeder en chilipeper naar smaak ik houd van pittig dus gebruik altijd flink wat chilipeper en gedroogde rode chilipepers. Doe dit niet als je niet tegen spicy kan!
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • peper en zout naar smaak
  • 1 blikje kokosmelk
  • 1 blik gezeefde tomaten of 3 à 4 verse tomaten, in blokjes gesneden
  • 1 blikje tomatenpuree
  • erwten uit blik of diepvries
  • 500 gram rijst pandan of basmati

Instructies

  • Doe een beetje olie in de pan en doe de gesneden uien in de pan als de olie heet is. Voeg bouillonblokjes en de chilipeper/poeder toe en daarna de geperste knoflook. Breng verder op smaak met peper en zout.
  • Snij de tomaten in blokjes (of de gezeefde tomaten) en doe die je in de pan, waar je ook de tomatenpuree aan toe voegt. Als het goed is begint het geheel nu al een sausje te worden.
  • Was je de rijst totdat het water transparant is. Week daarna de rijst in heet water. Dit doe je zodat je straks boterzachte rijst hebt.
  • Het sausje in de pan mag niet te waterig zijn, sterker nog: het mag best dik zijn. Je roert dit goed door en voegt dan het blikje kokosmelk eraan toe. Laat het geheel goed doorkoken.
  • Giet het water af van de rijst en voeg dan de geweekte rijst aan de pan toe. Je gebruikt al het vocht van de saus om de rijst te koken. Roer de rijst goed door de saus heen. Als de rijst begint te koken doe je het op een laag pitje (anders verbrandt alles, dit is mij een keer overkomen en dat is echt janken!).
  • Vervolgens doe je een stuk folie over de pan heen met een deksel erop. Om de 5 a 10 min roer je de rijst van de bodem even naar boven. Als de rijst gaar is, voeg je de erwten eraan toe en blijf je op een laag pitje door roeren. Hierna is de Jollof klaar!

Notities

Ghanese side dishes voor de Jollof:
Ik eet het altijd met gefrituurde kip on the side en gefrituurde banaan en salade. Mijn tantes maken ook een heerlijk pittig sausje erbij genaamd Shito, wat ook echt aan te raden is. Helaas kan ik dat ook niet zelf maken, want daar gaat heel veel werk in zitten en daar ben je bijna een hele dag mee bezig. In de Bijlmer (Amsterdam Zuid-Oost) kun de Shito saus kant en klaar kopen.