Ga terug
–+ servings

RECEPT: Surinaamse moksi alesi van bulgur

Surinaamse moksi alesi kan je ook maken met bulgur. Een geweldig alternatief voor wie geen rijst wil of kan eten, met dezelfde authentieke Surinaamse smaak!
Voorbereidingstijd15 min
Bereidingstijd45 min
Weektijd8 uur
Totale tijd9 uur
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Surinaams
Porties: 4 personen
Auteur: Onesy

Ingrediënten

  • 100 gram (zelfgemaakt) zoutvlees
  • 1 tomaat fijngesneden
  • 1 ui fijngesneden
  • 200 gram geweekte en gekookte djarpesi
  • 2 rijstcups bulgur ongeveer 230 gram
  • 2 eetlepels kokosmelk of meer/het hele blik naar smaak
  • 3-4 rijstcups water
  • zout en peper naar smaak
  • 1 madame Jeanette peper optioneel

Instructies

DE AVOND ERVOOR:

  • Week de djarpesi in ruim water en laat een nacht staan.
  • Kook de djarpesi tot de bonen beetgaar zijn. Dit kan een uur duren. Ze moeten nog niet helemaal zacht zijn, want je kookt de djarpesi nog mee met de bulgur.
  • Kook ondertussen ook het zoutvlees uit (ik ververste het water drie keer) tot het niet meer superzout smaakt en snij in stukjes.
  • Bak het zoutvlees in wat olie krokant en voeg dan de ui en tomaat toe.
  • Voeg als de ui glazig is en de tomaat zacht, bulgur en pesi toe met twee eetlepels kokosmelk.
  • Roer goed om en voeg dan ook het water toe (hoeveelheid water is afhankelijk van de hoeveelheid kokosmelk, hou in totaal 3 tot 4 cups vocht aan) en eventueel een peper.
  • Meng alles weer goed en laat de moksi alesi op middelhoog vuur koken met het deksel van de pan af.
  • Als het water bijna is verdampt, plaats je het deksel er weer op en laat je het nog 5-10 minuten koken tot de bulgur gaar is.

Notities

*Serveer de moksi alesi met gekookte of gebakken bakbanaan, antroewa en oker op zuur en tomaat en komkommer.
*Je kan eindeloos varieren met moksi alesi: vervang bijvoorbeeld het zoutvlees door ontzoute bakkeljauw, de djarpesi door blaka ai pesi of gele erwten of de bulgur door zilvervlies- of zwarte rijst. Pas voor rijst de kooktijd aan (langere kooktijd nodig).
*Ik kook de bonen in grote hoeveelheden die ik bewaar in de vriezer. Dan kan je binnen een uur moksi alesi op tafel zetten omdat je de bonen niet nog hoeft te weken en koken.