Ga terug
beer bread recept bier brood parbo bier
Recept afdrukken
Nog geen ratings

RECEPT: bierbrood met Parbo Bier

Is bier alleen lekker om op te drinken? Nee hoor! Wij maakten van bier, bloem, zout en gist overheerlijk knapperig bierbrood met Parbo Bier.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Rijstijd8 uur 45 minuten
Totale tijd9 uur 40 minuten
Gang: Ontbijt en lunch
Keuken: Wereldkeuken
Auteur: Onesy

Ingrediënten

  • 425 gram tarwebloem
  • 1,5 tl zout
  • 0,25 tl gist
  • 330-355 ml (Parbo)bier

Instructies

  • Doe de bloem in een kom en voeg zout en gist toe.
  • Hou de kom schuin en schenk langzaam het bier erin.
  • Meng alles met een houten lepel tot je geen droge delen meer ziet en het een nat/plakkerig deeg is.
  • Dek de kom af met huishoudfolie of een plastic pedaalemmerzak en laat 8 (minimaal) – 18 (maximaal) uur rijzen op een warme tochtvrije plek.
  • Bestuif een oppervlak met genoeg bloem en stort het deeg erop.
  • Strooi ook wat bloem over de bovenkant van het deeg en over je handen.
  • 'Stretch and fold’ het deeg een paar keer en maak er dan een mooie bal van die je in een ingevette kom laat rusten.
  • Laat het deeg in de kom nog eens 45 minuten rusten met een vochtige theedoek erover heen.
  • Verwarm na 15 minuten de oven voor op 220 graden met de pan erin. Zo wordt deze lekker heet en schroeit het brood mooi dicht. LET OP: als het deksel een plastic dop heeft, schroef die er dan af, anders zal ‘ie smelten. Vul het gat wel op (met een stukje aluminiumfolie) zodat er geen warmte ontsnapt tijdens het bakken.
  • Als de oven goed is voorverwarmd, haal de hete pan er dan uit en strooi wat bloem rond op de bodem. Laat daarna de deegbol voorzichtig in de pan glijden (probeer de bolvorm te behouden). Knip met een schaar een vierkant/kruis in het midden en bestrooi de bovenkant van het brood met wat bloem. Plaats nu met deksel erop in de oven voor 30 minuten.
  • Haal na 30 minuten het deksel van de pan af en laat nog 10-15 minuten bakken tot de korst een mooie goudbruine kleur heeft en knapperig is.
  • Laat het bierbrood met Parbo Bier uit de pan glijden en op een rooster helemaal afkoelen voor je het aansnijdt, anders wordt het taai.

Notities

*Het bierbrood is heerlijk met een beetje olijfolie, peper en zout, maar natuurlijk is het ook lekker met boter en allerhande beleg zoals pindakaas of bakkeljauw.
*Dit recept is gebaseerd op dit recept van Artisan Bread with Stev.
*Hoe de 'stretch and fold' methode werkt, zie je hier.