Ga terug
+ servings
gezondere Surinaamse baka bana maken recept
Recept afdrukken
Nog geen waarderingen

RECEPT: gezondere baka bana maken

Baka bana is een van de bekendste en lekkerste Surinaamse snacks. Wij hebben een recept voor je waarmee je iets verantwoorder kunt genieten van deze lekkernij.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Totale tijd20 minuten
Gang: Hapje
Keuken: Surinaams
Porties: 7 plakken
Auteur: Onesy

Ingrediënten

  • 1 super rijpe bakbanaan
  • 35 gram volkoren tarwe- of speltmeel
  • 15 gram rijstmeel
  • tl zout
  • 1-1,5 tl kaneel
  • 2 tl bakpoeder
  • 100 ml bruisend water

Instructies

  • Snij de bakbanaan in de lengte schuin door in plakken van ongeveer ½ cm dik.
  • Meng de droge ingrediënten in een middelgrote kom door elkaar.
  • Voeg het bruisende water toe en roer met een garde goed door.
  • Verwarm een laagje olie in een koekenpan.
  • Dompel een plak banaan aan beide kanten onder in het beslag.
  • Laat deze plak voorzichtig in de koekenpan met hete olie glijden (olie is heet genoeg als je er een druppel water in gooit en het begint te spetteren) en herhaal dit tot de koekenpan redelijk gevuld is.
  • Keer de baka bana om als deze goudbruin is. LET OP: als de bakabana te snel bruin wordt aan de buitenkant, moet je je vuur lager zetten, anders is de binnenkant nog rauw en brandt de buitenkant aan.
  • Laat de baka bana uitlekken op een met papier bedekt bord. Als je ze niet meteen opeet, kan je ze nog even warm houden in de oven op 100 graden. Zo druipt er ook nog wat extra olie vanaf (jeeh!). Beslag dat je overhoudt, kan je eventueel bakken als pannenkoekjes.

Notities

*Serveer eventueel met pindasaus (daar zit wel bijna altijd suiker in, dus hou daar rekening mee als je op de gezonde toer wil).
*Je kan de bakbanaan op verschillende manieren snijden: in rondjes, schuine plakken of lange plakken.
*Hoewel de smaak wel het lekkerst is als de bakbanaan super rijp is, is de banaan dan wel wat zachter en minder makkelijk te snijden. Je kan dus ook gaan voor een gele banaan met zwarte plekken, al is die minder zoet.
*Merk je dat het beslag te makkelijk van de plakken afglijdt, voeg dan (per theelepel) nog wat meel toe.