Ga terug
–+ servings
Surinaamse frita burger recept
Recept afdrukken
Nog geen ratings

RECEPT: de Surinaamse frita burger

Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Totale tijd1 uur 15 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Surinaams
Porties: 8 burgers
Auteur: Tewa

Ingrediënten

  • 1 pak Lufo bakkeljauw filet
  • 0,5 witte ui gesnipperd
  • 1 tomaat in stukjes gesneden
  • 2 sneetjes liefst oud wit brood
  • 1 groot ei
  • 1 handje peterselie gesneden
  • zonnebloemolie of kokosolie om in te bakken
  • 1 (biologisch) bouillonblokje optioneel
  • 1 madame Jeanette peper als je van extra spicy houdt
  • paneermeel

Instructies

  • Ontzout de bakkeljauw door heet water te koken en de stukken daar een half uur in te leggen.
  • Snijd de tomaat, ui en peterselie.
  • Doe de sneetjes brood in een klein laagje water (ongeveer 10 men laat ze even weken.
  • Giet het overtollige water weg en voeg aan het brood de peterselie en het ei toe. Mix dit goed, zodat je een soort mengsel van broodbrokjes, ei en peterselie krijgt. Dit klinkt niet zo lekker en zo ziet het er ook niet uit, maar het komt goed!
  • Doe wat roomboter of olijfolie in een pannetje en fruit de ui tot hij glazig is. Doe er daarna de tomaat bij en eventueel het bouillonblokje en/of de gesneden madame Jeanette. Laat alles gaar worden tot het een beetje een prutje is. Ook geen smakelijk gezicht, maar wederom: het komt goed!
  • Laat het prutje afkoelen en doe het daarna bij het peterselie-ei-brood mengsel. Mix alles door elkaar.
  • Giet het water van de bakkeljauw af en pluis de bakkeljauw. Al is het filet, let hierbij toch goed op dat er geen graten in zitten!
  • Doe de gepluisde bakkeljauw bij de rest van het mengsel. Roer goed en breng op smaak met een klein beetje zwarte peper. Let op: GEEN ZOUT! Hoewel je de bakkeljauw hebt ontzout, blijft het een zoute vis en als je er nog zout aan toevoegt, is het echt niet te eten (en bovendien ongezond).
  • Kijk goed of het mengsel niet te nat is en goed bindt. Als het te nat is, kun je er twee beschuiten en wat bloem bij doen of wat paneermeel. Rol van het mengsel acht grote compacte ballen.
  • Maak een diep bord klaar waarin je een goede laag paneermeel doet. Rol elke bal in het paneermeel en druk zachtjes plat tot een hamburgervorm. Besprenkel nogmaals met paneermeel.
  • Verhit in een koekenpan een laag zonnebloemolie (of drie eetlepels kokosolie), laat de olie heet worden en bak de burgers aan beide kanten bruin.
  • Serveer ze op een kaiserbroodje met wat verse sla, gesneden tomaat, komkommer, augurk en ravigottesaus.

Notities