Go Back

RECEPT: salade met teriyaki zalm en Surinaamse avocado

Een heerlijke gezonde salade met teriyaki zalm, spinazie, grapefruit en (Surinaamse) avocado. De crispy sesamkorst maakt de zalm extra lekker!
Voorbereidingstijd30 min
Bereidingstijd15 min
Totale tijd45 min
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Wereldkeuken
Auteur: Tewa

Ingrediënten

  • 2 verse zalmfilets
  • 250 ml teriyakisaus
  • 1 pak Japanse soba (boekweit) noedels
  • 2 theelepels sesamolie
  • 1 limoen
  • zout en peper naar smaak
  • 2 handjes sugar snaps
  • 4 wortels
  • 2 flinke handen spinazie
  • 1 grapefruit
  • 1 eetrijpe (Surinaamse) avocado
  • 1 bosuitje
  • 1 handje sesamzaad

Instructies

  • Maak de teriyakisaus of gebruik de kant en klare versie.
  • Marineer de zalmmoten in de teriyakisaus, ten minste een half uur.
  • Kook de soba noedels gaar in ongeveer vijf minuten. Giet ze af, doe er koud water over heen en laat ze uitlekken in een vergiet.
  • Breng de soba noedels op smaak door er twee theelepels sesamolie, het sap van één limoen en wat zout en peper overheen te sprenkelen. Meng alles goed door elkaar.
  • Stoom de sugarsnaps. Ik doe dat zelf in een stoommandje, slechts drie minuutjes zodat ze nog knapperig blijven. Mocht je geen stoommandje hebben, kook ze dan kort in een laagje water.
  • Snijd de wortels in lange repen, was de spinazie en scheur die in kleine stukken.
  • Schil en pel de grapefruit en haal het vruchtvlees eruit.
  • Snijd tot slot de avocado in stukjes en daarna het bosuitje fijn.
  • Haal de zalm uit de marinade. Doe een handje sesamzaad in een diep bord en druk de bovenkant van de zalmmoot stevig in de sesamzaadjes, zodat je een soort sesamkorst krijgt. Doe dit ook met de andere moot.
  • Verhit nu een koekenpan met wat olijfolie en bak de zalmmoten aan alle kanten kort. De zalm mag van binnen nog rosé zijn.
  • Maak het bord/de kom op: eerst de spinazie, daarna de avocado, sugar snaps, grapefruit en wortel. Daarbovenop doe je de soba noedels en de zalm.
  • Top alles af met de bosuitjes.