RECEPT: groentebouillon van restjes groente
Op zoek naar een makkelijke en duurzame manier om je gerechten meer smaak te geven? Maak dan deze super simpele groentebouillon van restjes groenten.
Voorbereidingstijd5 minuten min
Bereidingstijd1 uur uur
Totale tijd1 uur uur 5 minuten min
Gang: Soep
Keuken: Wereldkeuken
Auteur: Onesy
- 1 volle diepvrieszak met groenterestjes zoals wortel aardappel, courgette, ui, knoflook, paprika, sperziebonen, bleekselderij, champignon, enz. en kruiden als selderij, peterselie, rozemarijn, enz.
- 8-10 peperkorrels
- 4-6 pimentkorrels
- 2-4 laurierblaadjes
- zout naar smaak
- water
Doe alle bevroren groenten met de specerijen in een soeppot.
Vul aan met water tot alle groente onder staat.
Breng aan de kook en laat daarna minstens een half uur op een laag pitje koken met het deksel op de pan.
Haal als de gewenste smaak is bereikt, de pan van het vuur en giet de bouillon door een zeef zodat de groenten achterblijven. Knijp ze nog een beetje extra uit.
Laat de bouillon helemaal afkoelen en bewaar in de koelkast of diepvries tot je hem gebruikt.
-Restjes van koolsoorten (broccoli, spruitjes, enz.) maken de soep bitter. However, die stronken broccoli hoef je ook niet weg te gooien! Die kan je prima gebruiken in een broccoli-soepje.
-Wil je geen donkere bouillon, gebruik dan geen uienschillen, maar alleen de binnen-, boven- en onderkant van de ui.
-Ik heb verschillende verhalen gelezen over hoe lang je de bouillon moet koken, de ene bron zegt dat de bouillon er niet lekkerder op wordt als je hem langer kookt, de ander zegt juist dat je zo meer smaak krijgt. Ik kook hem minstens een uur
-Gebruik schone, gesteriliseerde potten om je bouillon in te bewaren in de koelkast.
-Was eerst alle groenten voor je de restjes bewaart. Zand is niet lekker. :)
-De bouillon blijft in de koelkast ongeveer 4 dagen goed, in de vriezer kan je hem ongeveer 3 maanden bewaren.
-Dit recept is geïnspireerd op een recept van Tasty.