Ga terug
Recept afdrukken
5 van 1 stem

RECEPT: roti toespijs (kerriekip, groente, ei en aardappel)

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd1 uur
Totale tijd1 uur 15 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Surinaams
Auteur: Tewa

Ingrediënten

Ingrediënten roti toespijs voor de kerriekip:

  • 1 snufje zout en peper/piment
  • 3 kipkarbonades of kippendijen (als je niet van bot houdt, in stukken gehakt)
  • 2 teentjes verse knoflook
  • 0,5 witte ui
  • 0,5 tomaat
  • 2 takjes selderij soepgroenten
  • 1 eetlepel ARVA masala kruiden
  • 50 ml water om mee te beginnen
  • 1 eetlepel zelfgemaakt bouillonpoeder of 1 biologisch bouillonblokje
  • 1 madame Jeanette peper optioneel

Ingrediënten roti toespijs voor de kerrie-eieren:

  • 4 eieren
  • 2 liter zonnebloemolie

Ingrediënten roti toespijs voor de groenten en aardappels:

  • 1 bos kousenband
  • 5 grote kruimige aardappels
  • 2 teentjes knoflook
  • 0,5 witte ui
  • 0,5 tomaat
  • 1 eetlepel ARVA masala kruiden
  • 1 snufje zout
  • 50 ml water
  • olijfolie
  • 1 eetlepel zelfgemaakt bouillonpoeder of 1 biologisch bouillonblokje

Instructies

ZO GA JE TE WERK VOOR DE KIP:

  • Kruid de kip met zout en peper.
  • Snijd de knoflooktenen en selderij fijn. Zet de selderij apart voor later.
  • Snipper de ui en tomaat.
  • Doe wat olie in de pan en bak de ui en tomaat tot de ui glazig is.
  • Als de ui glazig is, bak je de knoflook mee en voeg je de masala toe.
  • Bak de kip mee en mix alles goed zodat de masala alle kip geel kleurt.
  • Doe het vuur nu lager, voeg er een snufje zout en 50 ml water aan toe.
  • Doe nu de selderij erbij.
  • Voeg een eetlepel bouillonpoeder toe/verkruimel een bouillonblokje en meng dit goed.
  • Voeg een madame Jeanette toe als je van pittig houdt.
  • Doe een deksel op je pannetje en laat de kip ongeveer een uur sudderen op laag vuur, terwijl je steeds een scheutje water toevoegt.
  • De kip moet sudderen in jus, dus blijf water toevoegen. Check elke 5 minuten of de kip nog meer water en/of smaak nodig heeft, voeg masala, zout en/of peper toe naar smaak.

ZO GA JE TE WERK VOOR DE EIEREN:

  • Kook de eieren hard.
  • Pel ze en laat ze goed drogen op keukenpapier.
  • Verhit in een diepe pan de zonnebloemolie.
  • Frituur de eieren tot ze een krokant korstje hebben. Pas wel op, het kan behoorlijk spatten!
  • Laat de eieren uitlekken op keukenpapier.
  • Doe ze nu bij de kip toespijs en dompel ze onder in de jus zodat de eieren goed kunnen marineren in de kerrie. Ik laat ze ongeveer 10 minuten in de kerriejus marineren.

ZO GA JE TE WERK VOOR DE GROENTEN EN AARDAPPELEN:

  • Schil en snijd de aardappels in vieren en kook ze 10 minuten op hoog vuur.
  • Was ondertussen de kousenband en snijd de slierten fijn in stukjes van 1 cm.
  • Snijd de knoflook fijn of pers de teentjes.
  • Snijd de ui en tomaat in kleine stukjes en bak ze in twee eetlepels olie op hoog vuur in een braadpan.
  • Voeg daarna de knoflook en masala toe en laat alles twee minuten op medium vuur bakken terwijl je alles goed omroert.
  • Voeg de aardappels toe en mix alles goed.
  • Als de aardappels zacht zijn, doe je de groenten erbij. Die meng je er doorheen en kook je gaar. Kousenband is een harde groente dus het is niet erg dat deze knapperig blijft.
  • Voeg nu het water toe en zet het vuur zacht.
  • Doe er naar smaak zout en/of bouillonpoeder of een bouillonblokje bij.
  • Laat het geheel ongeveer 15 minuten sudderen en proef op het op smaak is en of de aardappels heerlijk zacht zijn. Zo ja, dan is je roti toespijs klaar!

Notities

*Ook de roti zelf maken? Hier vind je het recept voor 'gewone' roti, hier vind je het recept voor zoete aardappel roti.
*Vegan roti toespijs maken? Hier vind je het recept.