Ga terug
+ servings
sweet potato flatbread recipe recept zoete aardappel roti
Recept afdrukken
Nog geen waarderingen

RECEPT: zoete aardappel roti met vegan toespijs

Zoete aardappel roti is een heerlijke variatie op de traditionele variant. Een slimme én lekkere manier om wat extra groenten binnen te krijgen!
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Totale tijd1 uur 5 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Surinaams
Porties: 8 middelgrote roti's
Auteur: Onesy

Ingrediënten

VOOR DE ROTI:

  • 350 gram tarwebloem
  • 0,5 tl zout
  • 1 tl bakpoeder
  • 0,25 tl knoflookpoeder
  • 1,5 tl komijn
  • 350 gram gekookte of gestoomde zoete aardappel heet tot warm
  • 2 el olijfolie

VOOR DE VEGAN TOESPIJS

  • 2 blikjes kikkererwten (uitlekgewicht ongeveer 500 gram)
  • 1 tomaat gesnipperd
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 1-2 el masala
  • zout en peper naar smaak
  • 50-150 ml water
  • 500 gram aardappelen (ik gebruikte een mix van kruimige en vastkokende)
  • 1 tomaat gesnipperd
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 1-2 el masala
  • 500 gram kousenband
  • zout en peper naar smaak
  • 50-150 ml water

Instructies

  • Spoel de kikkererwten goed af.
  • Fruit de ui, tomaat en knoflook en voeg de masala toe.
  • Meng de kikkererwten erdoor en laat minstens 15 minuten pruttelen met een bodempje water.
  • Schil de aardappelen en snij ze in blokjes.
  • Fruit de ui, tomaat en knoflook in een braadpan en voeg de masala toe.
  • Bak de aardappeltjes even aan in de pan en schep goed om zodat de masala overal overheen zit. Laat met een bodempje water koken tot de aardappels bijna gaar zijn (ongeveer 10 minuten). Voeg dan de kousenband toe en laat nog 5 minuten meekoken. Voeg zout en peper naar smaak toe en extra water als dat nodig is.
  • Kook of stoom de zoete aardappels in de schil tot ze gaar zijn.
  • Meng de bloem met zout, komijn, knoflookpoeder en bakpoeder.
  • Haal de schil van de zoete aardappels af, prak ze fijn en roer de olijfolie er doorheen. Ze moeten zo heet mogelijk zijn als je ze toevoegt aan de bloem, dus als ze niet heet zijn, warm ze dan weer even op (in de magnetron) of zorg ervoor dat je ze meteen kan gebruiken als je de schil eraf hebt gehaald.
  • Meng de geprakte aardappelen met de bloem met een vork en kneed daarna kort met je hand. Niet te lang, want anders wordt het deeg taai. Je deeg kan beter iets te nat/plakkerig zijn, dan iets te droog.
  • Vorm 8 balletjes van dezelfde grootte en maak ze mooi rond en plat.
  • Doop ze aan beide kanten in bloem en rol per stuk uit op een licht bebloemd werkvlak.
  • Bak de zoete aardappel roti in een hete koekenpan (of tawa als je die hebt) ongeveer 20 à 30 seconden per kant.
  • Bewaar de roti’s in een theedoek om ze zacht te houden tot je ze opdient.
  • Serveer met de toespijs.