Ga terug
+ servings

RECEPT: spicy vegan worstjes met madame Jeanette

Seitan is een vleesvervanger die een vleesachtige structuur heeft. Wij maakten er spicy vegan worstjes met madame Jeanette mee.
Voorbereidingstijd15 min
Bereidingstijd45 min
Totale tijd1 uur
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Surinaams, Wereldkeuken
Porties: 6 worstjes
Auteur: Onesy

Ingrediënten

  • 80 gram witte bonen uit blik of pot afgespoeld
  • 1/2 madame Jeanette of adyuma peper zonder zaadjes
  • 240 ml groentebouillon (zie notities voor extra aanwijzingen)
  • 1 el milde olijfolie
  • 2 el sojasaus (ik gebruikte shoyu mild)
  • 150 gram tarwegluten
  • 11 gram edelgistvlokken
  • 2 tenen knoflook of 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl uienpoeder
  • 1 tl komijn

Instructies

  • Breng het water in de pan waarin je gaat stomen vast aan de kook en leg 6 grote (29 cm lang x 15 cm breed) of 10 kleinere (15 cm lang x 15 cm breed) stukken folie klaar.
  • Pureer in een foodprocessor/hakmolen of met een staafmixer de bonen. Heb je die niet, prak ze dan zo fijn mogelijk met een vork.
  • Voeg verse knoflook, peper, groentebouillon, olijfolie en sojasaus toe en pureer/meng weer.
  • Meng in een andere kom de tarwegluten met de edelgistvlokken, uienpoeder, komijn en knoflookpoeder (als je geen verse knoflook gebruikt).
  • Voeg bij de droge ingrediënten en laat de hakmolen een paar keer draaien totdat het een soort deeg wordt.
  • Verdeel het deeg in 6 grote of 10 kleine gelijke delen en rol van elk stukje seitan een worstje.
  • Wikkel de folie rondom elk worstje en draai de uiteinden vast. Niet te strak, want de worstjes zetten tijdens het stomen een beetje uit.
  • Plaats de worstjes in de stoommand en laat 40-45 minuten stomen.
  • Verwijder ze daarna uit de stoommand en laat even afkoelen.

Notities

*Dit recept levert 6 grote of 10 kleine worstjes op.
*De groentebouillon kan je maken door 1 theelepel groentebouillonpoeder met 240 ml water te mengen.
*Je kan de spicy vegan worstjes meteen gebruiken of eerst nog even grillen of bakken. Serveer ze als hotdogs, als worstjes bij de stamppot, maar ook in stoofpotjes of in een gerecht als bruine bonen zijn ze erg lekker.