Trek in een vegan versie van de klassieker Surinaamse bruine bonen met rijst? Maak dan ons recept met daarin een heerlijk pittige vleesvervanger!
Voorbereidingstijd1 uuruur
Bereidingstijd30 minutenmin
Weektijd8 uuruur
Totale tijd1 uuruur30 minutenmin
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Surinaams
Porties: 2personen
Auteur: Onesy
Ingrediënten
150gramgedroogde bruine bonen (wordt 300 gram geweekte bruine bonen) of 1 grote pot bruine bonen
0,5uigesnipperd
1tomaatfijngesneden
1knoflookteengeperst
4pimentkorrels (lontai)
2laurierblaadjes
zout en peper naar smaak
1madame Jeanette peper
4vegan madame Jeanette worstjes
2takjesselderij
1bakbanaan
100gramongekookte (zilvervlies)rijst/quinoa of andere rijstvervanger
Instructies
BIJ GEDROOGDE BONEN:
Week de bonen de nacht voor je ze bereidt in een pan met ruim water en een schepje baking soda. Giet de dag van bereiding het weekwater af, spoel de bonen en kook ze in nieuw ruim water met een schepje baking soda in 1 tot 3 uur gaar (afhankelijk van hoe oud ze zijn, duurt dat langer).
Fruit in een pan met wat olie de ui, tomaat en knoflook. Voeg een beetje water toe en laat een paar minuten pruttelen.
Doe bruine bonen, pimentkorrels, laurierblad en zout en peper naar smaak erbij, schep om en laat 30 minuten zachtjes pruttelen. Voeg eventueel wat water toe als nodig.
Wanneer je een madame Jeanette wil laten meetrekken, voeg die dan in de laatste 5 minuten toe, net als de takjes selderij.
Kook ondertussen de rijst of rijstvervanger en bak een bakbanaan in schijfjes in een koekenpan met een laagje olie.
Snij de vegan worst in stukjes en schep die door de bruine bonen heen.
Serveer de bruine bonen met rijst(vervanger), banaan en groenten.
Notities
De bereidingstijd van de vegan worstjes in niet meegenomen in de totale bereidingstijd van dit recept. Die bedraagt ongeveer 60 minuten en kan je maken als je de bonen kookt. Gebruik je bonen uit blik, maak dan eerst de worstjes. Het recept ervoor vind je hier.