Ga terug
+ servings

RECEPT: vegan Surinaamse bami

Ons recept voor vegan Surinaamse bami bevat niet alleen een onbewerkte vleesvervanger, maar ook volkoren bami én extra groente!
Voorbereidingstijd30 min
Bereidingstijd30 min
Totale tijd1 uur
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Surinaams
Porties: 4 personen
Auteur: Onesy

Ingrediënten

  • 400 gram koningsoesterzwammen
  • 8 el homemade hoisin saus
  • 1 duim geraspte gember
  • 2 stukjes kentjoer / 1 tl kentjoerpoeder
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 teen knoflook geraspt
  • 200 gram volkoren speltspaghetti
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 teen knoflook geperst
  • 1 tl 5-spices poeder
  • 2 stukjes kentjoer / 1 tl kentjoerpoeder
  • 200 gram julienne reepjes wortel
  • 200 gram courghetti
  • 1 paprika in blokjes/reepjes gesneden (optioneel)
  • 3-6 el homemade zoete ketjap
  • zout en peper naar smaak (ik heb zelf geen extra zout toegevoegd omdat de ketjap en hoisinsaus al zout zijn)
  • 4 takjes selderij fijngehakt

Instructies

  • Maak de oesterzwammen schoon en trek ze met een vork los. De boven- en onderkant kan je in kleine reepjes snijden.
  • Doe de slierten in een kom en voeg hoisinsaus en gember toe. Laat dit 15-30 minuten marineren in de koelkast.
  • Kook in een pan met ruim water de spaghetti beetgaar (volgens aanwijzingen op de verpakking) en giet af.
  • Fruit, terwijl de spaghetti kookt, in een beetje olie eerst ui, knoflook en kentjoer(poeder). Voeg de oesterzwammen toe en wok ze gaar in een minuut of 5. Zet de zwammen apart in een kom en gebruik dezelfde wok om de bami te maken.
  • Fruit weer ui en knoflook in wat olie en voeg dan kentjoer(poeder) en 5-spicespoeder toe. Wok de courghetti en eventueel paprika om tot ze beetgaar zijn (5-6 minuten) en voeg dan de wortel toe. Wok die nog 1-2 minuten mee en voeg dan de koningsoesterzwammen toe.
  • Voeg tot slot de bami toe en schep/roer alles goed om. Mix de zoete ketjap erdoorheen (begin met 3 eetlepels) en proef of er nog meer smaak aan moet worden toegevoegd.
  • Zet het vuur uit en schep als laatste de selderij door de bami.

Notities

Serveer met tomaat en komkommer (op zuur).