Ga terug
+ servings

RECEPT: Surinaamse bami

Dit is ons recept voor een overheerlijk bord authentieke Surinaams-Javaanse dikke bami.
Voorbereidingstijd10 min
Bereidingstijd45 min
Rusttijd2 uur
Totale tijd55 min
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Surinaams
Porties: 4 personen
Auteur: Tewa

Ingrediënten

INGREDIËNTEN VOOR DE VULLING:

  • 2 kipdijfilets in hele kleine stukjes gesneden
  • 2 tl kentjoerpoeder
  • 1 tl 5 spices kruiden
  • 2 biologische bouillonblokjes of 2 eetlepels zelfgemaakt bouillonpoeder (optioneel)
  • 1 paksoi (optioneel)

MARINADE VOOR DE VULLING:

INGREDIËNTEN KIP:

INGREDIËNTEN BAMI:

  • 1 pak volkoren spaghetti / volkoren noedels / courghetti
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el roomboter of olijfolie
  • 6 el (zelfgemaakte) zoete ketjap
  • zoute ketjap (optioneel)
  • 5 spices kruiden (optioneel)
  • 1 handje selderij
  • groente naar keus zoals kousenband

Instructies

EEN DAG VAN TEVOREN:

  • Het geheim van een smakelijke Surinaamse bami, is dat je de kip en de vulling één dag van tevoren maakt en deze marinade hergebruikt. Dit doe je als volgt:
  • Snijd de kipdijfilets in hele kleine stukjes en marineer ze met de ingrediënten van de ‘marinade voor de vulling’.
  • Marineer hierna in een kom of schaal de kippenboutjes met de ingrediënten die ik bij de gemarineerde Surinaamse kip heb opgeschreven. Dek alles af, zet de kom of schaal in de koelkast en laat deze een hele nacht/dag staan. Heb je deze tijd niet, marineer de kip dan minimaal twee uur.

DE DAG VAN BEREIDING:

  • Braad de volgende dag de kippenboutjes 45 minuten in de oven op 180 graden. Mix de kip goed met de marinade en draai de kip om de 15 minuten om. De kipfilet bak je later, want die vormt de basis voor je bami. Als de kipboutjes 30 minuten in de oven zitten, start je met de bami.
  • Snipper de ui en pak een grote wok om de ui in de roomboter of olijfolie te bakken tot ‘ie glazig is.
  • Pers nu de knoflook uit en voeg de stukjes kipfilet toe. Bak de kipfilet gaar.
  • Verkruimel de bouillonblokjes/het bouillonpoeder boven dit mengsel en roer het goed door (dit kan eventueel ook met zout naar smaak of een beetje zoute ketjap). Voeg dan 1 theelepel 5 spices poeder en 2 theelepels kentjoerpoeder toe. Zet daarna het vuur uit.
  • Nu is het tijd om de bami zelf te maken. Zet een pan met ruim water op hoog vuur.
  • Breek noedels in stukken / de spaghetti in zijn geheel en kook net gaar. Giet af en laat uitlekken tot je ze weer gaat gebruiken.
  • Pak weer je grote wok, snipper nog een ui en bak die op hoog vuur.
  • Zet het vuur op laag, pers een teentje knoflook uit en doe daarna het kipfiletmengsel erbij.
  • Doe nu de gekookte noedels in de wok erbij en mix alles goed. Zet het vuur uit.
  • Giet de marinade van de jus van de kip uit de oven over de noedels en blijf draaien. De bami mag absoluut niet krokant worden, dit is een echte faux pas. Voeg nu de zes eetlepels ketjap toe aan de bami zodat die mooi bruin en egaal gekleurd wordt. De bami moet echt bruin zijn dus als hij nog een beetje te wit is, voeg dan extra zoute ketjap toe.
  • Proef hoe de smaak is en voeg eventueel nog een theelepel 5 spices toe of zout en peper als dit nodig is.
  • Als de bami naar wens is, snijd je de selderij fijn en voeg je deze als laatste toe. Je bakt de selderij dus niet mee, maar voegt het toe aan het eindproduct als verse kruiden.
  • Nu is je bami klaar!! Als je het goed hebt getimed, is de kip ook klaar.

Notities

Een echte Surinaamse bami dien je op met sambal, wat vers gesneden tomaat en komkommer op zuur. Ik vind het ook lekker om er een dungesneden omelet bij te serveren. En vergeet je groenten niet!