Ga terug
+ servings

RECEPT: brown butter bananabread

Brown butter bananabread is de 2.0 versie van bananenbrood. Je proeft de zoetheid van banaan, en daarbovenop een heerlijke nootachtige botersmaak. 
Voorbereidingstijd30 min
Bereidingstijd55 min
Totale tijd1 uur 25 min
Gang: Taart en koekjes
Keuken: Amerikaans
Porties: 1 bananenbrood
Auteur: Onesy

Ingrediënten

  • 125 gram boter
  • 100 gram pecan- of walnoten (optioneel)
  • 4 overrijpe bananen OF 8 rijpe bacoven
  • 2 (biologische) eieren (op kamertemperatuur)
  • 60 ml (biologische) karnemelk (op kamertemperatuur)
  • 200 gram (biologische) tarwebloem en 70 gram volkoren tarwemeel OF 280 gram tarwebloem
  • 50 gram (biologische) suiker (ik gebruik kokosbloesemsuiker, maar witte of bruine basterdsuiker kan ook)
  • ¾ tl baking soda (GEEN bakpoeder)
  • ½ tl zout
  • 2 tl kaneel

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Maak de gebruinde boter door de boter in gelijke blokjes te snijden en op te warmen in een koekenpan. Het begint eerst te smelten, daarna verschijnen er witte vlokjes. Vervolgens gaat de boter schuimen (roer af en toe langzaam).
  • Wanneer je een nootachtige geur ruikt en het schuim afneemt, moet je als het goed is, allemaal kleine bruine stukjes op de bodem van je pan zien. Je gebruinde boter is dan klaar. Laat de boter even afkoelen.
  • Rooster de noten in een pan en laat afkoelen. Hak dan in stukjes.
  • Pureer de bananen in een blender, keukenmachine of met een staafmixer of prak ze fijn met een vork.
  • Voeg de eieren, boter en karnemelk toe en meng goed.
  • Meng in een andere kom bloem/meel, suiker, baking soda, zout en kaneel.
  • Voeg de droge ingrediënten toe aan de natte ingrediënten en meng tot je een mooi glad beslag hebt.
  • Voeg eventueel de noten toe aan het beslag en schenk in een ingevette cake- of muffinvorm. Ter decoratie kan je bovenop nog plakjes banaan of hele noten toevoegen.
  • Plaats de bakschaal in de oven voor 45-60 minuten. Test of het bananenbrood gaar is door er in het midden een tandenstoker in te prikken. Als die er droog weer uitkomt, is het gaar.
  • Haal de brown butter bananabread uit de vorm en laat afkoelen op een taartrooster (zodat de onderkant niet gaat zweten).

Notities

*Het bananenbrood is het lekkerst als het een beetje warm is. Warm het daarom weer even op voor je het opeet. Dan komt de brown butter smaak het beste tot zijn recht.
*Geïnspireerd op dit recept van Baked by an Introvert.
*Ik gebruikte voor dit recept een cakevorm van 25 cm