Ga terug
+ servings

RECEPT: spicy vegaburger van gele spliterwten (phulauri)

Dit recept is een verrassende twist op de Surinaamse snack phulauri. De smaak hielden we hetzelfde, de vorm pasten we aan.
Voorbereidingstijd2 uur
Bereidingstijd15 min
Rusttijd1 uur
Totale tijd2 uur 15 min
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Surinaams
Porties: 6 burgers
Auteur: Onesy

Ingrediënten

  • 150 gram gedroogde gele spliterwten
  • 150 gr gekookte kikkererwten
  • 1 ui (in stukken)
  • 3 tenen knoflook (gehalveerd)
  • 1 tl zout
  • 1 el komijnpoeder
  • 2 el olijfolie, plus extra olie om te bestrijken
  • 0,5-1 madame Jeanette peper (in stukjes)
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 ei

Instructies

  • Week de gele spliterwten in een pot twee uur in heet (net van de kook af) water (evt. met een snufje baking soda) en spoel goed af.
    EXTRA STAP als je gedroogde kikkererwten gebruikt: week ook die twee uur (evt. met een snufje baking soda) in heet water, spoel ze goed af en kook ze daarna in ruim water ongeveer een uur tot ze gaar zijn.
  • Zet een pan met ruim water op en breng het aan de kook. Kook de spliterwten 4-6 minuten tot ze iets zachter zijn (ze moeten nog wel een crunch hebben).
  • Giet de spliterwten af en doe ze samen met alle overige ingrediënten in een foodprocessor. Ik vind het zelf lekker als er nog wat stukken erwt zichtbaar zijn, dus ik maal niet alles helemaal tot pulp. Om dit in de hand te houden kan je het beste de PULSE stand gebruiken. Heb je geen foodprocessor dan kan je de mix eventueel ook maken met een staafmixer.
  • Vorm 6 burgers van de erwtenpuree en laat ze 1 uur opstijven in de koelkast (met een stukje folie/bakpapier/huishoudfolie ertussen).

BIJ BAKKEN IN DE OVEN:

  • Verwarm na 30 minuten opstijven de oven voor op 180 graden. Bak de vegaburgers 15 minuten aan de ene kant en dan 10-15 minuten aan de andere kant tot ze goudbruin en knapperig zijn.

BIJ BAKKEN IN KOEKENPAN:

  • erwarm wat olie in een koekenpan en bak de burgers aan beide kanten goudbruin en knapperig. LET OP: draai de vegaburgers niet te snel om, anders gaan ze misschien kapot.
  • Beleg een zacht of knapperig bolletje, pitabroodje of wrap met de phulauriburger en saus, sla, tomaat, komkommer en andere toppings.

Notities

*Bij de kooktijd hierboven is de baktijd in een koekenpan aangehouden. Reken nog zo'n 15-20 minuten extra als je de burgers bakt in de oven.
*In dit recept hebben we een verkorte weektijd aangehouden (2 uur in heet water). Je kan de erwten ook de avond van tevoren/in de ochtend al weken (ongeveer 8 uur in koud water).
*Ik heb het zelf nog niet getest, maar je kan proberen het ei in dit recept te vervangen door een lijnzaad-ei (1 el gemalen lijnzaad met 2,5 el heet water).