Ga terug
+ servings

RECEPT: vegan Surinaamse pastei

Surinaamse pastei is net zo lekker zonder kip! Hoe je een vegan Surinaamse pastei maakt (met 3 verschillende soorten deeg), lees je in dit recept.
Voorbereidingstijd15 min
Bereidingstijd45 min
Totale tijd1 uur
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Surinaams
Trefwoord: vegan
Porties: 12 pasteitjes
Auteur: Onesy

Ingrediënten

DEEG MET MARGARINE

  • 375 gram bloem
  • 3 tl (12 gram) zout
  • 1,5 tl bakpoeder
  • 113 gram vegan margarine
  • 113 ml water

DEEG MET OLIJFOLIE EN MELK

  • 350 gram bloem
  • 0,75 tl zout
  • 120 ml milde olijfolie
  • 120 ml plantaardige melk (ik gebruikte sojamelk)

DEEG MET KOKOSOLIE

  • 420 gram bloem
  • 0,75 tl zout
  • 240 gram ontgeurde kokosolie (niet vloeibaar, maar ook niet helemaal hard)
  • 4,5-9 el (68-135 ml) ijswater

VOOR DE VULLING

  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 tomaat
  • 250 gram wortelen zonder vocht
  • 250 gram doperwten zonder vocht
  • 50 gram augurken
  • 50 gram zilveruitjes
  • 25 gram kappertjes
  • 0,25 tl nootmuskaat
  • 1 tl gemalen piment
  • peper en zout naar smaak
  • 3 laurierblaadjes
  • 50-100 ml water

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.

VOOR HET DEEG (margarine)

  • Meng de droge ingrediënten met elkaar en voeg dan margarine en water toe.
  • Kneed tot een mooi soepel deeg en verdeel dat in 12 gelijke delen.

VOOR HET DEEG (olijfolie en melk)

  • Meng de droge ingrediënten met elkaar en voeg dan zowel de olijfolie als melk toe.
  • Roer met een vork tot het redelijk gemengd is en stort het dan op een bebloemd vlak.
  • Druk het bij elkaar (niet kneden) tot een mooie ronde schijf en verdeel het in 12 gelijke delen.

VOOR HET DEEG (kokosolie)

  • Meng de droge ingrediënten met elkaar en voeg dan de kokosolie toe met een pastry cutter, vork of twee messen tot je een kruimelig deeg hebt. Meng het in ieder geval niet met je vingers, want dan smelt de kokosolie.
  • Voeg eetlepel voor eetlepel het ijswater toe (begin met 4,5 eetlepel) en meng met een houten lepel tot het deeg enigszins samenhangend is. Knijp een stukje deeg samen om te controleren of dat zo is, is dat niet het geval voeg dan een eetlepel water per keer toe tot dat wel zo is. Het deeg moet eigenlijk bestaan uit allemaal losse stukjes die je samenraapt en tot een bal drukt (niet kneden).

Zo ga je te werk VOOR DE VULLING

  • Snij de tomaat, ui, knoflook en alle groenten en zuurgoed klein.
  • Fruit ui en knoflook in een pan en voeg dan de tomaat toe.
  • Voeg als de tomaat een beetje is geslonken, de doperwtjes en worteltjes, zilverui, augurk en kappertjes toe.
  • Breng op smaak met de nootmuskaat, zout en peper en voeg de laurierblaadjes toe.
  • Laat de pasteivulling ongeveer een kwartier stoven met een deksel op de pan terwijl je af en toe alles omschept. Als er geen/niet genoeg vocht in de pan zit, voeg dan een bodempje toe zodat alles niet aanbrandt.
  • Haal de laurierblaadjes eruit en laat de vulling een beetje afkoelen voor je deze gebruikt.
  • Rol elk deel deeg uit tot een mooi rondje en vul dat met 2 eetlepels groentemengsel.
  • Draai elk pasteitje mooi dicht en plaats op een bakplaat, in een (ingevette) muffinvorm of in papieren muffinvormpjes.
  • Besmeer de pasteitjes met een beetje plantaardige melk en plaats voor 25-30 minuten (of tot ze mooi goudbruin en gaar zijn in de voorverwarmde oven.

Notities

De pasteitjes zijn warm het lekkerst en kunnen ook ingevroren worden. Je kan met dit recept ook een hele pastei maken, verdubbel voor een middelgroot tot groot exemplaar alle ingrediënten en bak de pastei in 35-45 minuten.