Verwarm de oven voor op 180 graden.
Maak eerst de vulling door de bakkeljauw uit te koken. Kook deze een paar keer in heet water dat je na 10 minuten ververst tot het voor jou het gewenste zoutgehalte heeft. Bij mij was dat na 15-20 minuten, ook omdat ik al veel zout van de bakkeljauwfilets had afgeveegd voor het koken.
Pluis de bakkeljauw na het koken in kleine stukjes en verwijder dan ook eventuele graten die je tegenkomt.
Snij, terwijl de bakkeljauw kookt, de aardappelen in blokjes van 1-2 cm en kook ze in een andere pan tot ze bijna gaar zijn (10 minuten).
Was de kousenband en snij de slierten in stukjes van 1-2 cm. Doe de kousenband in een kom waar je heet water overheen giet en blancheer ze kort (zodat ze beetgaar zijn).
Fruit in een (koeken)pan ui en knoflook in een beetje olie en voeg dan komijnpoeder toe, net als de aardappelblokjes, kousenband en bakkeljauw.
Voeg ook de madame Jeanette, het pimentpoeder, de tomatenpuree en zout en peper naar smaak toe en laat 5-10 minuten pruttelen met een bodempje water. De aardappelen mogen wel een beetje kruimig worden, maar niet helemaal papperig.
Maak, terwijl de vulling pruttelt, het pasteideeg.
Meng de droge ingrediënten met elkaar en voeg dan zowel de olijfolie als melk toe.
Roer met een vork tot het redelijk gemengd is en stort het dan op een bebloemd vlak.
Druk het bij elkaar (niet kneden) tot een mooie ronde schijf. Je kan het nu uitrollen en meteen gebruiken. Het makkelijkst gaat dat door het tussen twee vellen bakpapier te doen.
Druk met een schaaltje/kommetje rondjes uit het deeg en rol elk rondje eventueel nog iets dunner uit. Een andere manier om het deeg te verdelen, is door het te delen in 10 gelijke stukken en die stuk voor stuk uit te rollen tot rondjes. Met de eerste manier krijg je strakkere lijnen.
Schep wat van het bakkeljauwmengsel (dat enigszins afgekoeld is) op de ene helft van het rondje deeg, maar laat de buitenste rand vrij. Bestrijk die rand met een vinger met wat water.
Vouw de andere helft er overheen en druk de randen dicht met een vork.
Leg de pasteitjes op een vel bakpapier/op een bakplaat en bestrijk ze met losgeklopt ei(geel) voor een mooie goudbruine kleur.
Bak ze gaar in ongeveer 15-25 minuten goudbruin (de precieze tijd is afhankelijk van hoe groot de pasteitjes zijn/hoe dik je deeg is). Check na 15 minuten wat voor kleur ze hebben.
De pasteitjes met bakkeljauw, kousenband en aardappel zijn lekker met zoete chilisaus of een andere hot sauce en kunnen zowel warm als koud gegeten worden.