Ga terug
+ servings
recept volkoren Surinaams pasteideeg this girl can cook
Recept afdrukken
Nog geen ratings

RECEPT: half volkoren Surinaams pasteideeg

Volkoren Surinaams pasteideeg is een meer vezelrijke versie van traditioneel pasteideeg. Kies voor dit recept als je een pastei wil maken die beter vult.
Voorbereidingstijd40 minuten
Bereidingstijd40 minuten
Rusttijd in koelkast30 minuten
Totale tijd1 uur 20 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Porties: 1 middelgrote pastei
Auteur: Onesy

Ingrediënten

  • 150 gram volkoren tarwe-/speltmeel
  • 350 gram tarwe-/speltbloem
  • 1 theelepel zout
  • 250 gram ongezouten koude boter (in blokjes)
  • 2 eieren
  • 3-4 eetlepels ijskoud water (TIP: plaats wat ijsblokjes in een glas water om het extra koud te maken)

Instructies

  • Snij de boter in blokjes en plaats voor minstens tien minuten in de vriezer. BIJ GEBRUIK RASP: plaats de boter voor minstens tien minuten in de vriezer en rasp het blok met de grove kant van de rasp tot snippers.
  • Meng bloem, meel en zout in een kom door elkaar.
  • Voeg de blokjes boter toe en verwerk ze in de droge ingrediënten met een pastry cutter, twee messen of in een foodprocessor tot ze de grootte hebben van erwtjes. Als je een foodprocessor gebruikt, kies dan de PULSE stand en druk die niet te vaak in om te voorkomen dat je stukjes boter te klein worden. Met je handen de boter verkruimelen is niet handig, want dan smelt de boter.
  • Voeg de eieren en 3 eetlepels koud water toe.
  • Meng met een spatel tot je ziet dat het deeg klonten begint te vormen. Als er nog teveel droge delen zijn, voeg dan steeds 1 eetlepel water per keer toe tot het deeg wat meer samenhangend is.
  • Stort het deeg op een licht bebloemd oppervlak en ‘schuif’ het voorzichtig bij elkaar in een bal. Probeer zo min mogelijk te drukken en kneden, maar meer de luchtgaten te dichten door het deeg bij elkaar te brengen.
  • Vorm twee ronde schijven van het deeg en wikkel die in plastic folie. Maak het ene deel iets groter dan het andere.
  • Plaats minstens een half uur in de koelkast.
  • Verwarm intussen de oven voor op 200 graden.
  • Haal het volkoren Surinaams pasteideeg uit de koelkast en laat 5 minuten staan.
  • Rol met een deegroller beide stukken deeg op een bebloemd vlak in de vorm die je nodig hebt (rechthoek, cirkel, ovaal). TIP: strooi wat bloem op je plastic folie en plaats dat op je deeg. Zo rol je het deeg makkelijker en met minder kans op kleven uit. Als je merkt dat je deeg te zacht wordt, kan je het weer even in de koelkast leggen om wat steviger te worden.
  • Rol het deeg voorzichtig om de deegroller en leg het in ovenschaal. Zorg dat het deeg zo groot is dat de randen over de ovenschaal heen vallen.
  • Prik gaatjes in het deeg (zowel de bodem als de zijkanten) en vul met pasteivulling.
  • Plaats de bovenlaag op de pastei en leg de randen van de onderlaag daarop. Druk de randen goed aan met een vork. Prik ook in de bovenlaag wat gaatjes, of maak wat inkepingen. Als je nog stukjes deeg over hebt, kun je er leuke vormpjes van maken die je op de bovenlaag legt.
  • Bestrijk eventueel met wat losgeklopt ei met water of melk voor een extra bruine kleur. Ik heb dat niet gedaan omdat het deeg al bruin is van zichzelf, maar het kan net zo goed wel.
  • Plaats de pastei voor 35-45 minuten in de oven tot het deeg mooi bruin gebakken is.

Notities

Je kan dit deeg van tevoren maken en een paar dagen bewaren in de koelkast of maximaal drie maanden in de vriezer. Wanneer je het deeg invriest, is het aan te raden om het vast uit te rollen en tussen twee delen plastic folie op te rollen of plat in de vriezer te leggen. Zo duurt het minder lang voor het ontdooit. Plaats het deeg vanuit de vriezer een dag voor je het wil gebruiken in de koelkast zodat het rustig kan ontdooien.