Ga terug
+ servings

RECEPT: vega(n) Surinaamse pom

Als vegetariër of veganist kan je gewoon genieten van een goed gevulde Surinaamse vegetarische pom. Ook geschikt als recept voor een vleesvrij dagje!
Voorbereidingstijd15 min
Bereidingstijd2 uur
Totale tijd2 uur 15 min
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Surinaams
Porties: 1 pom
Auteur: Tewa

Ingrediënten

  • 1 pak Lufo pomtajer
  • 100 ml water
  • 2 eetlepels ketchup
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel pimentpoeder ongeveer 5 gram
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 perssinaasappel (het sap ervan) ongeveer 100 ml

INGREDIËNTEN VOOR DE VULLING

  • 200 gram tempeh
  • 6 ‘vlezige’ paddenstoelen zoals oesterzwammen, shiitakes of portabella’s
  • 1 ui
  • 1 tomaat
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel pimentpoeder ongeveer 5 gram
  • 2 eetlepels zelfgemaakt Maggiblok of 1 groentenbouillonblokje
  • olijfolie
  • 1 takje selderij
  • 1 eetlepel suiker
  • 2 eetlepels ketchup
  • 200 ml water
  • 1 madame Jeanette peper optioneel

Instructies

VOOR DE TAYERLAAG:

  • Meng alle ingrediënten in een kom.
  • Pers de sinaasappel uit boven de kom.
  • Meng alles nogmaals goed door en dek de kom af zodat je kunt beginnen aan de vulling.

VOOR DE VULLING:

  • Snijd de tomaat en ui heel fijn.
  • Maak de paddenstoelen schoon en snijd ze in kleine stukjes.
  • Snijd de tempeh in korte repen.
  • Marineer de tempeh met piment en zout.
  • Zet een braadpan op hoog vuur, voeg een scheut olijfolie toe en bak de tomaat en ui tot de uien glazig zijn.
  • Voeg nu de tempeh en de paddenstoelen toe en bak deze gaar (ongeveer 6 minuutjes).
  • Zet het vuur zachter en voeg water, suiker en ketchup toe zodat er een jus ontstaat.
  • Breng het geheel op smaak met zout, piment en (zelfgemaakt) Maggiblok. Roer alles goed om zodat alle smaken met elkaar kunnen mengen.
  • Snijd de selderij fijn en voeg ook deze toe aan de pan.
  • Houd je van pittig? Dan kun je nu een madame Jeanette peper (in zijn geheel) toevoegen.
  • Doe een deksel op de pan en laat de vulling 25 minuten op laag vuur sudderen. Houd goed in de gaten dat er voldoende jus in de pan is, voeg water toe als dit nodig is. Je moet genoeg jus overhouden voor zowel de vulling als de topping van de pom.
  • Proef of je jus op smaak is en voeg toe wat er nog mist. Piment, zout of nog een bouillonblokje.
  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
  • Als de vulling klaar is, pak je een braadslee of ovenschotel die je bestrijkt met een laagje olijfolie.
  • Schep nu twee lepels van de jus bij het pomtajermengsel. Vervolgens verdeel je het pomtajermengsel in twee gelijke helften, waarvan je de ene helft in de ovenschotel doet.
  • Haal nu alle tempeh en paddenstoelen uit de pan en doe die samen met een laagje jus op de eerste laag pomtajer.
  • Bedek deze laag met de andere helft van het pomtajermengsel.
  • Bedek deze bovenste laag met de resterende jus uit de pan.
  • Plaats de pom voor 1,5 uur in de voorverwarmde oven.
  • Controleer na die tijd of de pom gaar is. Dit doe je door met een vork op diverse plekken in de pom te prikken. Als er niets aan de vork blijft kleven, is de pom gaar en klaar!

Notities

De pom is op z’n lekkerst één dag nadat je hem hebt gemaakt. Mocht je dus nog iets meer geduld hebben, dan zal dat zeker lonen.