Ga terug
+ servings
recept vegan Surinaamse fiadoe
Recept afdrukken
5 van 1 stem

RECEPT: vegan Surinaamse fiadoe

Fiadoe is een rijk gevulde Surinaamse taart met o.a. rumrozijnen en kaneel. Normaal met boter, melk en ei, maar met ons recept helemaal plantaardig (vegan)!
Voorbereidingstijd1 uur 45 minuten
Bereidingstijd55 minuten
Rijstijd1 uur
Totale tijd1 uur 40 minuten
Gang: Taart en koekjes
Keuken: Surinaams
Porties: 1 kleine fiadoe
Auteur: Onesy

Ingrediënten

VOOR HET DEEG:

  • 250 gram bloem
  • 25 gram biologische (kokosbloesem)suiker
  • 4 gram gist
  • 100 gram margarine, op kamertemperatuur
  • 1/2 theelepel zelfgemaakt vanille extract
  • 100 ml lauwwarme ongezoete sojamelk (of andere plantaardige melk)
  • 70 gram appelpuree (appelmoes zonder suiker) OF 1 lijnzaadei (optioneel, zie beneden hoe je een lijnzaadei maakt)

VOOR ‘BOTER’LAAG:

  • 100 gram margarine op kamertemperatuur
  • 50-75 gram biologische (kokosbloesem)suiker
  • 1/2-1 theelepel kaneel (naar smaak)

VOOR DE VULLING:

  • 25 gram amandelschaafsel
  • 120 gram rumrozijnen en/of krenten, minstens een paar dagen geweekt in rum, liever nog weken of zelfs maanden
  • 25 gram sukade (optioneel)
  • 25 gram ananas op rum, minstens een paar dagen geweekt in rum (optioneel)

VOOR SUIKER/MELK-MENGSEL:

  • 17-25 gram biologische (kokosbloesem)suiker
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 125 ml lauwwarme ongezoete sojamelk (of andere plantaardige melk)

VOOR BESPRENKELEN NA BAKKEN:

  • 60-100 ml rum waarin de rozijnen en ananas zijn geweekt

Instructies

  • Meng bloem, suiker en gist goed elkaar in een grote beslagkom.
  • Roer margarine, vanille extract, sojamelk en eventueel appelpuree of lijnzaadei goed door elkaar en voeg toe aan de droge ingrediënten.
  • Meng alles goed en kneed even door. Het deeg zal wat natter zijn dan normaal brooddeeg.
  • Laat de deegbal afgedekt op een warme plek (ik plaats de kom in de oven waarvan ik het lampje aan heb gezet) ongeveer een uur rijzen of tot het deeg in volume is verdubbeld.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Maak de ‘boter’laag door de margarine te mengen met de suiker en kaneel en maak het suiker/melk-mengsel door de sojamelk te mixen met de kaneel en suiker.
  • Verdeel de deegbal als ‘ie is gerezen in twee delen, waarvan het ene deel iets groter is dan het andere.
  • Knip een stuk bakpapier uit dat past op de bodem van je bakvorm of vet de bodem in.
  • Rol het kleine deel van het deeg uit in de vorm van de onderkant van je bakvorm (rond, vierkant of rechthoekig) en plaats het in de bakschaal.
  • Smeer een deel van de ‘boter’laag uit op de deeglap en verdeel een deel van de rozijnen/krenten, het amandelschaafsel en eventueel de sukade en ananas over het deeg.
  • Rol de rest van het deeg uit in een rechthoekige lap. Herhaal de stappen met het margarinesmeersel en de vulling.
  • Je kan nu het deeg op twee manier in de bakschaal leggen: 
  • A-rol de lap op en snij er rollen van (zoals cinnamon buns) door de lap eerst door de helft, dan weer door de helft en nog een keer door de helft te snijden. Leg al deze rollen naast elkaar in de schaal met wat ruimte ertussen.
  • B-rol de lap 2 slagen op (zodat je een dunne rol hebt), snij die af en snij daar kleine ‘roosjes’ van af.
  • Leg de roosjes in de bakschaal en herhaal met de rest van de lap tot je alle roosjes in de schaal hebt gelegd.
  • Giet de helft van het suiker/melk-mengsel over de fiadoe heen en plaats in de voorverwarmde oven voor 25 minuten.
  • Schenk de rest van het suiker/melk-mengsel over de halfgebakken fiadoe en laat nog 25 minuten bakken of tot een satéprikker er droog uit komt. Als je ziet dat de fiadoe al bruin genoeg is aan de bovenkant, maar nog niet gaar van binnen, dek hem dan af met folie.
  • Besprenkel de fiadoe meteen nadat ‘ie uit de oven komt, met de rum (naar smaak) en dek af met folie.
  • Wikkel een grote baddoek, deken of kleed om de ovenschaal heen en laat in de oven staan tot de fiadoe helemaal is afgekoeld.

Notities

Een lijnzaadei maak je als volgt: meng 1 el gemalen lijnzaad met 3 el/45 ml heet water. Laat het minstens 5 minuten staan.