Go Back
+ servings

RECEPT: Surinaamse pom met kip

Met trots delen we het recept voor Surinaamse pom met kip en zoutvlees dat we van onze oma hebben mogen leren maken. En jij kan dat nu ook!
Voorbereidingstijd10 min
Bereidingstijd2 uur 5 min
Totale tijd2 uur 15 min
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Surinaams
Trefwoord: authentiek Surinaams, kip, pom, zoutvlees
Porties: 1 pom
Auteur: Tewa

Ingrediënten

VOOR DE VULLING VAN KIP:

  • 0,5 witte ui
  • 0,5 tomaat
  • 1 takje selderij (fijngesneden)
  • 3 kippenbouten in stukken gekapt / 6 borrelpootjes / 3 stukken kipdijfilet
  • 1 el pimentpoeder (all spice)
  • 0,25 tl zout
  • 3 el olijfolie (mild)
  • 1 el roomboter
  • 50 gram uitgekookt zoutvlees in stukjes gesneden (instructies om zoutvlees uit te komen, vind je onderaan bij 'extra info')
  • 300 ml water
  • 4 el ketchup (evt. suikervrij)
  • 2 el (kokosbloesem-, riet of andere ongeraffineerde) suiker (biologisch)

VOOR DE POMTAYER BASIS:

  • 1 kg ontdooide Lufo pom taya (zie 'extra info' onderaan voor uitleg over het merk Lufo)
  • 1 el pimentpoeder (all spice)
  • 1 tl zout
  • 2 tl piccalilly
  • 2 el ketchup (evt. suikervrij)
  • 100 ml versgeperst sinaasappelsap (dat komt neer op het sap van 1 perssinaasappel)
  • 2 el (kokosbloesem-, riet of andere ongeraffineerde) suiker (biologisch)
  • 100 ml water
  • boter om het bakblik in te vetten

Instructies

VOOR DE KIP:

  • Snipper de ui en tomaat en snijd de selderij heel fijn.
  • OPTIONEEL: Haal de velletjes van de kip en was de kip met een beetje azijn en citroen. Mijn oma deed dit om de rauwe smaak van de kip te halen.
  • Kruid de kip met de piment en het zout.
  • Zet een braadpan op hoog vuur, voeg de olijfolie en 1 eetlepel roomboter toe en bak de kip.
  • Als de kip krokant is gebakken of bruin is, voeg je het zoutvlees en de gesneden tomaat en ui toe. Dit bak je mee tot de ui zacht is.
  • Zet het vuur zachter en voeg het water en de ketchup toe zodat er een jus ontstaat.
  • Voeg nu de selderij en suiker toe en roer alles goed door. Doe tot slot een deksel op de pan en laat dit 25 minuten op laag vuur sudderen. Proef ondertussen hoe de jus van dit mengsel smaakt. De jus moet eigenlijk nu al heerlijk smaken. Als dat niet het geval is, kun je nog een klein beetje piment of zout toevoegen.
  • Als het zoutvlees zacht is, is het mengsel klaar.

VOOR DE POMBASIS:

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Haal de pomtayer uit het pak en doe het in een grote kom. Voeg alle ingrediënten toe, behalve de boter.
  • Roer dit goed door. Pak daarna drie flinke eetlepels jus van het kipmengsel dat je als eerste hebt gemaakt en voeg dit aan het mengsel toe. Roer alles door en proef of het mengsel op smaak is. Voeg waar nodig nog zout en/of piment toe.
  • Vet het bakblik in met boter. Doe een laagje van het pomtayermengsel in het bakblik.
  • Schep daarna alle kip en zoutvlees uit de pan en verdeel die over de eerste laag.
  • Doe de rest van het pomtayermengsel in een tweede laag in de schaal.
  • Verspreid de resterende jus van de kip over de bovenste laag. Nu is de pom klaar om in de oven te gaan.
  • Doe de pom 1,5 uur in de oven op 175 graden. Prik na 1,5 uur met een vork in de pom om te kijken of hij gaar is en kijk of hij niet te snel bakt.
  • De bovenkant van de pom moet donkerbruin worden en van binnen goed gaar. Als de bovenkant te bruin wordt, zet de oven dan lager op 165 graden. Als je een lastige oven hebt is het beter om de pom heel langzaam te garen op 165 graden voor twee uur.
  • De pom is pas klaar als je op een paar plekken met een vork in de pom hebt geprikt en er geen pom aan je vork vast blijft zitten.
  • Laat de pom goed afkoelen. De pom is op zijn lekkerst als je hem een dagje laat ‘rusten’. De volgende dag kan je de pom het beste tien minuutjes in de oven op 170 graden opwarmen.

Notities

*Hoewel het redelijk simpel lijkt, luistert het mengsel en de bereiding van pom vrij nauw. Het mag geen ‘scheppom’ worden (pom die zo waterig is dat je hem alleen met een lepel kan eten), maar ook geen ‘koekpom’ (pom die meer taart is geworden). De beste pom zit hier tussenin en was volgens mijn oma een kwestie van oefenen.

*Zoutvlees uitkoken doe je zo: leg het zoutvlees een nachtje in een pan met  water zetten, en kook het daarna 1,5 uur. Daarna kan je het in stukjes snijden. Weinig tijd? Dan kun je ook kant en klaar zoutvlees van Lufo gebruiken, onder andere hier te koop. Let wel op: dit is al gekruid!

*Je hebt diverse merken pomtayer, maar mijn oma zei: “Koop nooit iets anders dan Lufo! De rest is rommel.” Vandaar dat mijn voorkeur hier naar uitgaat. Je kunt het bij de toko of Chinese winkel, zoals Oriental, kopen en sommige supermarkten hebben de tayer ook. Ik heb één keer een ander merk gebruikt – want goedkoper – en toen was de pom jammerlijk mislukt… #justsayin

*Pimentpoeder (all spice) is te vinden bij tropische winkels, toko's en goed gesorteerde supermarkten.