Ga terug
+ servings
lekkerste-fudgy-ganache-brownies
Recept afdrukken
5 van 1 stem

RECEPT: de lekkerste fudgy ganache brownies

Met ons recept voor fudgy ganache brownies maak je de lekkerste smeuïge brownies met een heerlijk romige ganachelaag.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Totale tijd50 minuten
Gang: Dessert
Keuken: Wereldkeuken
Porties: 30 vierkantjes
Auteur: Onesy

Ingrediënten

VOOR DE BROWNIES:

  • 200 gram (biologische) pure chocola ik gebruikte 55% cacao, maar 70% kan ook
  • 125 gram (biologische) ongezouten roomboter
  • 300 gram (biologische) bruine basterdsuiker/kokosbloesemsuiker
  • 4 eieren
  • 1 tl (homemade) vanille-extract
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel OF 200 gram bloem, 1,5 tl bakpoeder en 0,5 tl zout

VOOR DE GANACHELAAG:

  • 200 milliliter slagroom
  • 200 gram pure chocola 55 of 70 % cacao

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Snij de boter in blokjes en breek de chocola in kleinere stukjes. Zo smelt alles sneller en kan je beide makkelijker mengen.
  • BIJ AU BAIN MARIE: breng een klein beetje water aan de kook in een pan. Plaats een kom bovenop de pan (zorg dat het water in de pan de bodem van de kom niet raakt) en roer de boter en chocola langzaam door elkaar totdat het een mooi glad geheel wordt.
  • BIJ MAGNETRON: plaats de kom met boter en chocola voor 30 seconden in de magnetron (op de een na hoogste staand). Roer daarna door en zet de magnetron weer voor 30 seconden aan. Herhaal dit totdat alles goed gesmolten en gemengd is. En vergeet niet een magnetrondeksel te gebruiken, de boter kan ‘ontploffen’ waardoor je hele magnetron onder boterspetters zit. I learned the hard way…
  • Voeg de suiker toe en roer weer goed door met een garde of spatel. Haal daarna de kom van het vuur (bij au bain marie) en laat het mengsel een beetje afkoelen.
  • Voeg dan de eieren toe en klop of spatel die er rustig doorheen tot alles goed gemengd is. Voeg ook het vanille-extract toe en meng goed.
  • Als je geen zelfrijzend bakmeel gebruikt: meng bloem, bakpoeder en zout goed door elkaar. Voeg het zelfrijzend bakmeel/de bloemmix in delen toe aan het natte beslag en spatel het erdoor tot je geen bloem meer ziet. Wil je iets toevoegen aan je brownies, zoals stukjes chocola of noten, now is the time!
  • Verdeel het beslag over een ingevette bakschaal. Deze kan vierkant zijn (die heet ook browniebakschaal dacht ik), maar ik heb zelf een rechthoekige van ongeveer 21 x 33 cm. Voor extra gemak kan je ook een vel bakpapier in je bakschaal leggen. Zo kan je de brownies makkelijker uit de schaal halen als ze eenmaal klaar zijn.
  • Plaats je schaal voor 20 minuten in de oven op 180 graden. Controleer na 20 minuten met een tandenstoker hoe zacht/vochtig de brownies nog zijn. De tandenstoker moet er bij de buitenste randen droog uit komen, maar in het midden ABSOLUUT niet. Daar moet nog wat beslag meekomen aan de tandenstoker. Als dat nog niet het geval is, zet de timer dan nog 3-5 minuten en check daarna per minuut of de buitenste randen gaar zijn. Haal de brownies als ze klaar zijn meteen uit de oven en laat ze afkoelen (evt. in de koelkast).
  • Maak, terwijl de brownies afkoelen, de ganache door slagroom langzaam te verwarmen in een pannetje. Haal de slagroom, wanneer deze goed warm aanvoelt (maar niet kookt!), van het vuur af. Voeg de in blokjes gebroken chocola toe en roer goed tot een gladde saus ontstaat.
  • Giet, als de brownies enigszins zijn afgekoeld, de ganache eroverheen en plaats ze (weer) in de koelkast zodat ze hard kunnen worden. LET OP: je ovenschaal moet dus diep genoeg zijn. Als je die niet hebt, plaats dan sowieso een ingevet stuk bakpapier in je ovenschaal (voor je het beslag erin giet) dat er ruim bovenuit steekt. Dan kan je de ganache er ook bij gieten zonder dat het overstroomt omdat het bakpapier het tegenhoudt.
  • Snij in stukken.

Notities

*De brownies zijn het lekkerst als ze een tijdje hebben ‘gelegen’ in de koelkast en ongeveer een kwartier voor je ze opeet, uit de koelkast worden gehaald. De binnenkant is dan lekker fudgy.