Ga terug
+ servings
Recept afdrukken
5 van 1 stem

Surinaamse bruine bonen met zoete aardappel en gehakt

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Totale tijd1 uur 45 minuten
Porties: 4 personen
Auteur: Tewa

Ingrediënten

  • vier grote zoete aardappels
  • 500 gram rundergehakt
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 eetlepel gemalen komijn
  • 2 theelepels chilipoeder
  • 1 snufje kaneel
  • zout en peper naar smaak
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 tenen knoflook geperst
  • 1 witte ui gesnipperd
  • 2 winterpenen in blokjes gesneden
  • 2 rode paprika’s in blokjes gesneden
  • 1 pot mais
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1 pot bruine bonen
  • 1 bakje crème fraîche
  • handje verse koriander
  • twee goede limoenen

Instructies

  • Prik met een vork gaatjes in de zoete aardappels in wikkel ze in folie. Doe ze 45-60 minuten in de oven op 220 graden. Vergeet dit niet te doen voor je het chili con carne mengsel maakt! De zoete aardappel is klaar als je er met een satéprikker in kunt prikken en de hele aardappel zacht is. Weinig tijd? Pof dan de aardappels in de magnetron: prik er met een vork gaatjes in, leg de aardappels in de magnetron en laat op vol vermogen 5 minuten garen. Draai ze om en laat weer 5 minuten garen.
  • Kruid het gehakt met paprikapoeder, komijn, chilipoeder, kaneel, zout en peper.
  • Snipper de ui in kleine stukjes en pers of snijd de knoflook. Doe hierna de twee eetlepels olijfolie in een wok of braadpan en bak de uien tot ze glazig zijn. Voeg de knoflook en het gekruide gehakt erbij en daarna ook de winterpeen en paprika in blokjes. Bak dit tot het gaar en bruin is.
  • Doe de tomatenpuree, tomatenblokjes, mais en als laatste de bonen erbij. Roer het geheel door elkaar en proef op het op smaak is. Zo niet, doe er dan nog wat zout/peper/chilipoeder bij. Het mag best een beetje je mond branden (so to say), vooral als je erg van pittig houdt.
  • Proef ook of de groenten (vooral de wortel) zacht en gaar zijn. Als dit het geval is, zet je de pan met een deksel op laag vuur en laat je het een half uurtje sudderen. Roer het om de tien minuten door.
  • Snij de zoete aardappel doormidden en plet deze een beetje. Schep het chili con carne mengsel erop en daarbovenop een dikke dot crème fraîche.
  • Je kunt het gerecht afmaken met wat geraspte kaas als je dat lekker vindt. Ik pers er in ieder geval altijd een halve limoen boven uit, voor de extra frisheid. Extra fris wordt het als je er nog wat blaadjes koriander over sprenkelt.