Ga terug
+ servings
Recept afdrukken
5 van 1 stem

RECEPT: vegan red velvet cake met madame Jeanette

Vegan red velvet cake met de subtiele smaak van cacao en de kick van madame Jeanette maak je met ons recept.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd50 minuten
Rusttijd1 uur
Totale tijd2 uur
Gang: Taart en koekjes
Keuken: Amerikaans, Surinaams
Porties: 1 cake
Auteur: Onesy

Ingrediënten

VOOR DE CUPCAKES:

  • 100 ml plantaardige olie ik koos milde olijfolie
  • 1 madame Jeanette peper klein voor mild pittig, groot voor goed pittig
  • 1,5 el gemalen lijnzaad
  • 3 el (67 ml) heet water
  • 180 ml plantaardige melk zoals sojamelk of amandelmelk
  • 0,5 tl witte (wijn)azijn / appelazijn
  • 234 gr tarwebloem
  • 0,75 tl baking soda
  • 0,5 tl zout
  • 1,5 el raw cacaopoeder
  • 188 gr kokosbloesemsuiker of andere suiker naar keus
  • 1 tl-el vegan rode kleurstof optioneel
  • 1 tl (homemade) vanille extract

VOOR HET GLAZUUR:

  • 100 gr stevige vegan roomkaas op kamertemperatuur
  • 75 gr plantaardige boter op kamertemperatuur
  • maple syrup/poedersuiker naar smaak
  • het sap van 6 passievruchten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Maak eerst de madame Jeanette olie door de pepers in stukjes te snijden. Was je handen goed na het snijden of gebruik handschoenen!
  • Verwarm de olie met de stukjes peper in een pannetje (middelhoog vuur). Blijf roeren terwijl de stukjes sissen.
  • Haal, als de peper bruin wordt (na een minuut of 5), de olie van het vuur halen en laat deze afkoelen.
  • Giet de olie door een zeef en weeg hoeveel je over hebt gehouden. Je moet in totaal 90 ml olie gebruiken, dus mocht je iets minder over hebben, vul het dan aan met nog wat extra gewone olie.
  • Maak je lijnzaad-ei door het gemalen lijnzaad te mengen met het hete water. Laat het minstens 5 minuten staan.
  • Maak karnemelk van je melk door de azijn eraan toe te voegen. Laat 10 minuten staan.
  • Zeef bloem, zout, baking soda en cacao in een kom.
  • Meng in een andere grote kom suiker, olie, vanille extract, kleurstof (optioneel) en karnemelk tot het er egaal uitziet. Hoe meer kleurstof je toevoegt, hoe roder je beslag en hoe roder je cake uiteindelijk wordt.
  • Voeg het lijnzaad-ei toe en de droge ingrediënten en meng tot het net gemengd is (niet te lang).
  • Giet het beslag in een springvorm (waar je eventueel nog een stukje bakpapier in op de bodem hebt geplaatst).
  • Plaats de springvorm in de voorverwarmde oven voor 30-35 minuten. Een prikker moet er schoon uitkomen als je in de cake prikt. Laat de vegan red velvet cake helemaal afkoelen.
  • Maak intussen het glazuur door de roomkaas en boter luchtig te kloppen.
  • Snij de passievruchten doormidden, haal het vruchtvlees door een zeef (druk op de pitjes met de achterkant van een lepel) en vang het sap op in de kom met de roomkaas en boter.
  • Voeg naar smaak maple syrup/poedersuiker toe. Ik gebruikte ongeveer 20 ml maple syrup.
  • Laat de frosting even opstijven in de koelkast en smeer het dan uit over de afgekoelde cake. Ik voegde maar een laag frosting toe, maar je kan ook de cake doormidden snijden en nog een laag uitsmeren op beide ‘plakken’. Als je een dikke laag frosting lekker vindt, dan kan je het best de hoeveelheden verdubbelen.

Notities

*Dit recept voor vegan red velvet cake is geïnspireerd op dit recept.
*De vegan roomkaas maakte ik zelf met dit recept. Ik voegde minder dadels toe aan de cream cheese dan in het recept stond. Wil je die hoeveelheid wel aanhouden, hou er dan rekening mee dat de cake en frosting zoeter zijn doordat ook in de kleurstof extra suiker zit. Of voeg geen maple syrup/poedersuiker meer toe aan de frosting.
*Let goed op welke kleurstof je gebruikt, als er E120 inzit, is ‘ie niet vegan. Hier vind je alle info over eventuele bijwerkingen en geschiktheid voor veganisten.
* Bewaar de cake als de frosting er al op zit in een afgesloten bak in de koelkast. Hij blijft zo ongeveer 5 dagen lekker. Heb je de frosting nog niet aangebracht, dan kan je hem op kamertemperatuur bewaren (ook 5 dagen). Of vries de cake in (maximaal 2 maanden).