Ga terug
+ servings
Recept afdrukken
Nog geen ratings

RECEPT: Surinaamse ananascake met rum

Gewone eksi koekoe (Surinaamse eiercake) is al heerlijk, en deze Surinaamse ananascake met rum nog lekkerder! Luchtig, fris en zoet tegelijk.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd35 minuten
Totale tijd1 uur 5 minuten
Gang: Dessert
Keuken: Caribisch, Surinaams
Porties: 1 middelgrote cake
Auteur: Tewa

Ingrediënten

  • 1 verse ananas
  • 150 gram ongezouten (biologische) roomboter verdelen in 50 en 100 gram
  • 250 gram rietsuiker of kokosbloesemsuiker verdelen in 50 en 200 gram
  • 4 eieren dooiers en eiwitten gescheiden
  • 200 gram tarwebloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1/4 theelepel kaneel
  • 1/8 theelepel nootmuskaat
  • 1/4 theelepel vanillepoeder of 1 theelepel zelfgemaakt vanille extract
  • 3 eetlepels rum (45 ml)

Instructies

  • Snijd de verse ananas in plakken.
  • Smelt 50 gram boter in een antiaanbakpan.
  • Als de boter licht kleurt, doe je er 50 gram suiker bij.
  • Zet het vuur lager en roer de suiker snel om. Laat het niet aanbranden of karamel worden (als dit laatste wel gebeurt, is het niet het einde van de wereld/van de taart).
  • Leg de gesneden ananas in de pan met het suiker/botermengsel.
  • Zet het vuur op laag en laat de ananas 15 minuten sudderen. Keer regelmatig om.
  • Doe nu ook de oven aan op 200 graden om hem voor te verwarmen.
  • Scheid de eieren in twee aparte kommen. Kluts eerst de dooiers goed en kluts daarna de eiwitten in een vetvrije kom tot ze wit en stijf zijn. Je kunt hiervoor ook een mixer of keukenmachine gebruiken.
  • Laat de boter (100 gram) smelten in een pannetje of magnetron en zet dit even weg.
  • Klop de suiker die je over hebt (200 gram) door de dooiers tot alle suiker opgelost is.
  • Meng de bloem met bakpoeder, kaneel, nootmuskaat en vanillepoeder.
  • Zeef de droge ingrediënten boven het eidooier/suikermengsel en spatel ze er goed doorheen.
  • Giet nu voorzichtig de gesmolten boter bij het beslag en spatel dat er ook doorheen.
  • Voeg tot slot de rum en het stijf geklopte eiwit toe. Voeg het eiwit als laatste en heel voorzichtig toe. Ook dit doe je met de spatel. Het beslag moet glad zijn en geen klontjes bevatten, maar mix niet te lang, want dan sla je alle luchtigheid van de eiwitten eruit.
  • Leg de ananas (en de stroop die vrij is gekomen tijdens het sudderen) in een licht beboterd bakblik.
  • Giet het beslag over de ananas en plaats het bakblik in de oven.
  • Prik na 30 minuten in de cake met een saté prikker en kijk zo of hij gaar is. Zo niet, laat de cake dan nog vijf minuutjes extra in de oven bakken. Het luistert vrij nauw, want iets te lang zorgt ervoor dat de cake droog wordt.
  • Laat de cake als 'ie klaar is ietwat afkoelen en keer hem dan op een plat bord of snijplank zodat de onderkant met de ananas de bovenkant wordt.

Notities

Serveer de Surinaamse ananascake met rum met wat crème fraîche of slagroom!