Ga terug
+ servings
Recept afdrukken
5 van 1 stem

RECEPT: Surinaamse djarpesi moksi alesi

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Weektijd8 uur
Totale tijd9 uur
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Surinaams
Porties: 4 personen
Auteur: Onesy

Ingrediënten

  • 1 tomaat fijngesneden
  • 1 ui fijngesneden
  • 100 gram gedroogde djarpesi
  • 2 rijstcups parboiled rijst
  • 2 eetlepels kokosmelk of meer/het hele blik naar smaak

OF

  • 5 eetlepels kokosolie
  • 3-4 rijstcups water
  • zout en peper naar smaak
  • 1 madame Jeanette peper optioneel

Instructies

DE AVOND ERVOOR:

  • Week de djarpesi in ruim water en laat een nacht staan (bekijk helemaal onderaan tips voor een snellere weektijd). Ze moeten de volgende dag in grootte zijn verdubbeld.
  • Gooi het weekwater weg en spoel de djarpesi. Kook ze tot ze beetgaar zijn. Dit kan een uur duren. Ze moeten nog niet helemaal zacht zijn, want je kookt de djarpesi nog mee met de rijst.
  • Bak de ui en tomaat in wat olie.
  • Voeg als de ui glazig is en de tomaat zacht, de rijst en pesi toe met de kokosmelk of kokosolie.
  • Roer goed om en voeg dan ook het water toe (hoeveelheid water is afhankelijk van de hoeveelheid kokosmelk/kokosolie, hou in totaal 3 tot 4 cups vocht aan) en eventueel een peper.
  • Meng alles weer goed en laat de moksi alesi op middelhoog vuur koken met het deksel van de pan af.
  • Als het water bijna is verdampt, plaats je het deksel er weer op en laat je het nog 5-10 minuten koken tot de rijst gaar is. 
  • Serveer de moksi alesi met gekookte of gebakken bakbanaan, groenten, zuur en tomaat en komkommer.

Notities

*Dit recept is een basisrecept voor moksi alesi zonder vlees of vis. Dat kan je naar eigen inzicht toevoegen. Denk aan bakkeljauw, zoutvlees, zalm, gerookte kip. Afhankelijk van of dat ingrediënt al gaar is, voeg je het eerder of later toe aan de moksi alesi. Hou er rekening mee dat je misschien minder zout moet toevoegen als je een van deze toevoegingen doet.
*Geen tijd om de djarpesi de hele nacht te weken? Daar zijn een paar trucjes voor
  1. Laat de bonen weken in water dat je net hebt gekookt tot ze in grootte zijn verdubbeld;
  2. Zet de bonen op het vuur in een pan met ruim water tot het water kookt. Laat zo nog 5 minuten koken en zet dan het vuur uit en een deksel op de pan.