Dit recept voor Surinaamse bojo is niet alleen vegan maar ook vrij van geraffineerde suikers!
Voorbereidingstijd15 minutenmin
Bereidingstijd1 uuruur
Totale tijd1 uuruur15 minutenmin
Gang: Taart en koekjes
Keuken: Surinaams
Porties: 1bojo
Auteur: TGSCC
Ingrediënten
1kilogeraspte cassaveuit de diepvries of vers
200mlkokosmelk
200mlkokosroom (ook bekend als coconut cream of santen)
7-10eetlepels105-150 ml perendiksap/gerstemoutstroop/rijstemoutstroop (hoeveelheid naar smaak aan te passen, hou er rekening mee dat gerstemoutstroop zoeter van smaak is)
500mlongezoete amandelmelk
VOOR BRUINE BOJO: 1-2 eetlepels kaneel
1vanillestokje
100gramrozijnenals je geen zoetmiddel gebruikt nog 50-100 gram extra rozijnen gebruiken
vegan boter om in te vetten
kokosschaafselvoor decoratie
Instructies
Ontdooi de cassave door hem in heet water te leggen of een dag van te voren uit de vriezer te halen.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Meng de cassave met de kokosmelk, kokosroom en amandelmelk.
Voeg vervolgens perendiksap/gerstemoutstroop/rijstemoutstroop toe en proef of je het zoet genoeg vindt.
Haal van het vanillestokje het merg eruit en voeg ook dit toe aan het mengsel, net als de kaneel als je bruine bojo maakt. Het mengsel moet een papje worden, maar niet al te stijf.
Neem een diep bakblik met een hoge rand en vet deze in met de vegan boter.
Doe het beslag in het blik en voeg de rozijnen toe.
Wanneer het blik in de oven gaat, zet de temperatuur van de oven dan terug naar 160 graden. Kijk na 55 minuten of de bojo gaar is. Zo niet, laat hem dan nog 10 minuten garen.
Haal de bojo uit de oven en laat hem afkoelen.
Decoreer met kokosschaafsel en serveer de bojo in blokjes gesneden.
Notities
In de bereidingstijd is het ontdooien van de cassave niet meegerekend.