Ga terug
+ servings
Recept afdrukken
Nog geen waarderingen

RECEPT: Surinaamse witte puntjes

Surinaamse witte puntjes hoef je niet meer te kopen! Met dit recept maak je ze voortaan zelf, zonder broodverbeteraar en conserveringsmiddelen.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Rijstijd1 uur 30 minuten
Totale tijd1 uur 55 minuten
Gang: Ontbijt en lunch
Keuken: Surinaams
Porties: 10 puntjes
Auteur: TGSCC

Ingrediënten

  • 500 gram bloem
  • 8 gram instant gist
  • 5 gram suiker
  • 8 gram zout
  • 275 gram water
  • 25 gram (vegan) gesmolten boter
  • griesmeel of rijstebloem om te bestrooien

Instructies

  • Meng de gist met de bloem en voeg dan ook de suiker toe.
  • Strooi daarna ook het zout over de bloem en voeg het water toe.
  • Laat je keukenmachine draaien met de deeghaak (of kneed met de hand) tot alles gemengd is (ongeveer 5 minuten).
  • Voeg dan de boter toe en laat nog vijf tot tien minuten kneden tot je een soepel deeg hebt.
  • Laat het deeg in een ingevette kom 1 uur rijzen (of tot het is verdubbeld).
  • Verdeel het deeg na de rijsperiode in 10 of 12 stukken. Vorm er balletjes van en rol die tot een puntbroodje.
  • Maak met de steel van een pollepel een inkeping in het midden van elk puntje (in de lengte).
  • Leg de puntjes op een bakplaat en laat ongeveer 30 minuten rijzen.
  • Verwarm de oven de laatste tien minuten van de tweede rijs voor op 220 °C.
  • Maak opnieuw een inkeping met de pollepel als die een beetje is verdwenen en bestrooi de puntjes met wat rijstebloem of griesmeel. Ik doe dat met een zeef of thee-ei.
  • Bak de puntjes in 15 minuten (of tot ze mooi goudbruin zijn) af.

Notities

*Omdat je voor dit recept geen broodverbeteraar en conserveringsmiddelen gebruikt, zijn de Surinaamse witte puntjes ongeveer drie dagen houdbaar. Natuurlijk kan je ze beleggen met wat jij maar wilt. Denk aan bakkeljauw, een gebakken ei, of je eigen homemade madame Jeanette pindakaas die je klaar kan maken terwijl de puntjes aan het rijzen zijn.
*Dit recept en de bereidingswijze zijn aangepast in juli 2020.