Ga terug
+ servings
Recept afdrukken
Nog geen ratings

RECEPT: Surinaams-Hindoestaanse oliebollen met bakbanaan (gulgula)

Gulgula zijn heerlijke Surinaams-Hindoestaanse oliebollen met (bak)banaan en rozijnen die je kan eten tijdens Oud & Nieuw, maar eigenlijk altijd heerlijk zijn om van te smullen!
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Rusttijd30 minuten
Totale tijd1 uur 10 minuten
Gang: Hapje
Keuken: Surinaams
Porties: 7 oliebollen
Auteur: Onesy

Ingrediënten

  • 1 zeer rijpe bakbanaan
  • 35 gram tarwebloem/30 gram volkoren tarwemeel
  • 0,5 tl bakpoeder
  • 0,25 tl kaneel
  • 0,5 tl zelfgemaakt vanille extract
  • 1/8 tl nootmuskaat optioneel
  • 20 gram bruine suiker optioneel
  • 15 gram witte suiker optioneel
  • 1 el rozijnen, geweld / rum rozijnen, uitgelekt
  • 1-2 liter olie om in te frituren ik gebruikte arachide olie

Instructies

  • Prak de banaan met een vork, of als je geen stukjes banaan in je gulgula wilt, met een blender of staafmixer zodat het echt puree wordt.
  • Voeg de gewelde of uitgelekte rozijnen en vanille-extract toe en roer door elkaar.
  • Meng bloem met bakpoeder, kaneel en evt. nootmuskaat en suiker in een kom.
  • Voeg de natte ingrediënten bij de droge en meng goed door elkaar.
  • Laat het beslag afgedekt 30 minuten rusten.
  • Verwarm halverwege de rustperiode de olie in een diepe pan. De olie is op temperatuur als je er een stukje brood in gooit, dat meteen gaat sissen en goudbruin wordt.
  • Doop twee eetlepels (of een ijsschep) in de olie en vorm er een balletje van dat je langzaam in de olie laat glijden.
  • Plaats niet teveel gulgula tegelijk in de pan, anders koelt de olie teveel af.
  • Draai de oliebolletjes om als ze niet vanzelf omdraaien en bak mooi goudbruin.
  • Schep met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Bestrooi eventueel met poedersuiker of kaneelsuiker.

Notities

Dit recept is gebaseerd op dit recept.