Ga terug
+ servings
Surinaamse pastei met tayerblad en gehakt recept
Recept afdrukken
5 van 1 stem

RECEPT: pastei met tayerblad en gehakt

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Rusttijd35 minuten
Totale tijd1 uur 35 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Surinaams
Porties: 1 middelgrote pastei
Auteur: Onesy

Ingrediënten

VOOR HET DEEG (genoeg voor de boven en onderkant van twee kleine pasteien, of een grote pastei):

  • 350 gram spelt-/tarwebloem
  • 150 gram spelt-/tarwemeel
  • 1 theelepel zout
  • 250 gram koude roomboter in blokjes
  • 2 eieren
  • 3-4 eetlepels ijskoud water TIP: plaats wat ijsblokjes in een glas water om het extra koud te maken

VOOR DE VULLING – TAYERBLADLAAG

  • 1 kilo tayerblad
  • scheutje olijfolie
  • 1 teen knoflook geperst/fijngesneden
  • witte peper naar smaak

VOOR DE VULLING – GEHAKTLAAG:

  • 500 gram rundergehakt/vegetarisch gehakt
  • scheutje olijfolie
  • 2 tenen knoflook geperst/fijngesneden
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 tomaat gesneden
  • 1-1,5 tl gemberpoeder
  • 2 tl pimentpoeder
  • 1 tl zelfgemaakt bouillonpoeder
  • 2 tl 5 spices poeder
  • 0,5 tl korianderpoeder
  • 2 el homemade zoete ketjap
  • 1,5 –2 el zoute ketjap
  • peper naar smaak
  • evt. zout naar smaak
  • 1 blok biologische feta/1 zakje geraspte (biologische) oude kaas
  • 30 gram biologische roomboter

Instructies

  • Snij de boter in blokjes en plaats voor minstens tien minuten in de vriezer. Snij de boter in blokjes en plaats voor minstens tien minuten in de vriezer. OF: plaats de boter voor minstens tien minuten in de vriezer en rasp het blok met de grove kant van de rasp tot snippers.
  • Meng bloem, meel en zout in een kom door elkaar. Voeg de blokjes boter toe en verwerk ze in de droge ingrediënten met een pastry cutter, twee messen of in een foodprocessor tot ze de grootte hebben van erwtjes. Als je een foodprocessor gebruikt, kies dan de PULSE stand en druk die niet te vaak in om te voorkomen dat je stukjes boter te klein worden. Met je handen de boter verkruimelen is niet handig, want dan smelt de boter sneller.
  • Voeg ei en water toe en meng met een spatel tot je ziet dat het deeg klonten begint te vormen. Als er nog teveel droge delen zijn, voeg dan steeds 1 eetlepel water per keer toe tot het deeg wat meer samenhangend is.
  • Stort het deeg op een licht bebloemd oppervlak en ‘schuif’ het voorzichtig bij elkaar in een bal. Probeer zo min mogelijk te drukken en kneden, maar meer de luchtgaten te dichten door het deeg bij elkaar te brengen.
  • Vorm twee ronde schijven van het deeg en wikkel die in plastic folie. Maak het ene deel iets groter dan het andere. Plaats minstens een half uur in de koelkast.
  • Verwarm intussen de oven voor op 200 graden en ga verder met de vulling door de tayerblad te wassen.
  • Snij de stengels in kleine stukjes en de bladen in reepjes.
  • Fruit de (gesneden of geperste) knoflook in wat olie in een wok en voeg daarna de tayerblad toe. Breng op smaak met wat peper en haal van het vuur af als het gaar is. Als er nog vocht in de tayerblad zit, kan je dat eruit laten lekken/eruit knijpen. Laat de tayerblad afkoelen.
  • Fruit opnieuw ui, knoflook en tomaat in wat olie en voeg het gehakt toe. Bak het rul en voeg kruiden, ketjap en peper (en zout) toe. Proef of je tevreden bent met de smaak en breng anders extra op smaak. Voeg niet teveel zout toe, want de feta/kaas is ook al zout! Laat het gehakt een beetje afkoelen en ga weer verder met het deeg.
  • Rol met een deegroller beide stukken deeg op een bebloemd vlak in de vorm die je nodig hebt (rechthoek, cirkel, ovaal). TIP: strooi wat bloem op je plastic folie en plaats dat op je deeg. Zo rol je het deeg makkelijker en met minder kans op kleven uit. Als je merkt dat je deeg te zacht wordt, kan je het weer even in de koelkast leggen om wat steviger te worden.
  • Rol het deeg voorzichtig om de deegroller en leg het in ovenschaal. Zorg dat het deeg zo groot is dat de randen over de ovenschaal heen vallen/in ieder geval zo hoog is dat er nog deeg boven de twee lagen vulling uitkomt.
  • Prik gaatjes in het deeg (zowel de bodem als de zijkanten).
  • Vul de bodem met een laag gehakt.
  • Voeg daarna tayerblad laag toe en verspreid daarover de feta/kaas.
  • Plaats de bovenlaag op de pastei en leg de randen van de onderlaag daarop. Druk de randen goed aan met een vork. Prik ook in de bovenlaag wat gaatjes, of maak wat inkepingen. Als je nog stukjes deeg over hebt, kun je er leuke vormpjes van maken die je op de bovenlaag legt. Of als je deeg en vulling over hebt, kan je er pasteitjes van maken.
  • Bestrijk eventueel met wat losgeklopt ei met water of melk voor een extra bruine kleur. Ik heb dat niet gedaan omdat het deeg al bruin is van zichzelf, maar het kan net zo goed wel.
  • Plaats de pastei voor 35-50 minuten (afhankelijk van de grootte) in de oven tot het deeg mooi bruin gebakken is.
  • Haal de taart uit de oven en snij in stukken nadat ‘ie een beetje is afgekoeld. Serveer met zoete chili saus.

Notities

*Hier vind je het recept voor zelfgemaakt bouillonpoeder.
*Hier vind je het recept voor zelfgemaakte zoete ketjap.
*Hier vind je het recept voor zelfgemaakte zoete chilisaus.