Ga terug
Recept afdrukken
Nog geen ratings

RECEPT: vegan brownies met salted caramel

Met ons recept maak je vegan brownies die niet alleen heerlijk fudgy zijn, maar extra lekker worden door de vegan salted caramel in het beslag én er bovenop!
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Totale tijd45 minuten
Gang: Dessert
Keuken: Wereldkeuken
Auteur: Onesy

Ingrediënten

  • 200 gram pure chocola (vegan), waarvan 50 gram apart in stukjes (ik koos 55 % cacao)
  • 70 gram/ml (geurloze) kokosolie, zonnebloemolie of milde olijfolie (dit zijn ongeveer 5 eetlepels; niet de gewone, maar echte maatlepels)
  • 150 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 230 ml plantaardige melk zoals sojamelk of amandelmelk op kamertemperatuur
  • 170 gram zelfrijzend bakmeel OF 170 gram bloem + 1 tl bakpoeder + 0,25 tl zout
  • 3 tl cacaopoeder
  • 1 tl vanille extract of 1/8 tl vanillepoeder
  • 100 gram gehakte pecan- of andere noten optioneel
  • 4-8 el vegan karamel
  • 0,5 el zeezout

Instructies

  • Maak de karamel (hier vind je het recept).
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Bij stukjes chocolade in het beslag: smelt 150 gram van de chocola au-bain-marie. Als je dat niet wilt, smelt dan 200 gram.
  • Voeg de olie toe en roer goed door. Meng daarna ook de suiker door het mengsel en roer goed door tot het een redelijk vloeibare massa is.
  • Haal de kom van het vuur af en laat een beetje afkoelen.
  • Voeg dan de melk en het vanille extract toe en meng goed.
  • Zeef in een andere kom de bloem met het cacaopoeder en voeg als je dat gebruikt ook het vanillepoeder en zout toe.
  • Meng de droge en natte ingrediënten en voeg daarna ook 75 gram van de gehakte noten en eventueel de gehakte chocola toe.

Je kan de karamel op twee manieren verwerken:

  • A: Schenk het browniebeslag voor de helft in een ingevette ovenschaal. Je kan ook een op maat geknipt stuk bakpapier in de ovenschaal doen zodat je de brownie er makkelijk uit krijgt. Schep 8 hoopjes karamel op verschillende plekken op het beslag en verdeel ze een beetje met een broodmes. Strooi daarna het zeezout erover en giet dan de rest van het browniebeslag eroverheen. Bestrooi de bovenkant met het restant van de noten.
  • B: Schenk al het browniebeslag in de ovenschaal en schep 8 hoopjes karamel op verschillende plekken op het beslag. Verdeel ze een beetje met een broodmes en bestrooi met het restant van de noten en het zeezout.
  • Plaats de vegan brownies in de oven voor 20-25 minuten. De buitenste randen mogen droog zijn, de binnenkant moet nog een beetje vochtig zijn als je er een tandenstoker in prikt.
  • Laat een beetje afkoelen voor je de brownie aansnijdt. Mocht je dat lekker vinden, dan kan je nog wat extra karamel en zeezout over de brownie schenken. De karamel in het beslag is voor een groot deel namelijk opgenomen in de brownie.

Notities

*Dit is het recept voor de vegan caramel.
*Wil je gewone brownies maken met salted caramel? Koop dan een blikje dulce de leche/caramelpasta en verwerk dat in het browniebeslag zoals hierboven vermeld wordt. Dit is het recept voor gewone brownies.
* Bak het browniebeslag in een rechthoekige bakvorm van ongeveer 20 cm x 30 cm (zoals deze), anders wordt de brownie te plat. Een vierkante of kleinere rechthoekige vorm kan ook, maar hou er dan rekening mee dat de brownie wat dikker is en wat langer in de oven moet.