Recept afdrukken

RECEPT: de lekkerste kipsaté

De allerlekkerste en meest malse kipsaté maken vereist een paar foefjes. In dit recept delen we die zodat jij ook heerlijke kipsaté op tafel kan zetten!
Voorbereidingstijd10 min
Bereidingstijd25 min
Marineertijd2 uur
Totale tijd2 uur 35 min
Gang: Bijgerecht, Hapje, Hoofdgerecht
Keuken: Surinaams
Porties: 3 personen
Auteur: Tewa

Equipment

Ingrediënten

  • 6 stuks biologische kippendijen
  • 2 teentjes knoflook
  • een stukje gember ongeveer 2 cm groot
  • 1 el sesamolie
  • 0,25 limoen
  • 75 ml (zelfgemaakte) zoete ketjap

Instructies

  • Doe de satéprikkers in een lange beker met ijskoud water. Dit is zodat de stokjes straks niet aanbranden in de pan.
  • Snijd de kippendijen in stukjes van ongeveer 3 centimeter en doe alle stukjes in een grote schaal.
  • Pers twee teentjes knoflook over de blokjes kip uit.
  • Snijd een stukje gember heel fijn of rasp het.
  • Giet een eetlepel sesamolie over de kip.
  • Pers nu het kwart limoentje erover uit.
  • Schenk tot slot de zoete ketjap over de kip en meng alles goed.
  • Laat dit minimaal twee uur marineren, maar als het kan een hele nacht. Zo trekt de marinade goed in de kip.
  • Als de marinade goed in de kip is getrokken, kun je de saté maken.
  • Verwarm de oven voor op 190 graden.
  • Rijg de kip aan de stokjes, ongeveer vier á vijf stukjes per stokje.
  • Verhit een anti aanbak grillpan op hoog vuur.
  • Grill de kipsatés, op elke kant een minuutje tot de grillstrepen op de kip staan.
  • Pak nu een grote ovenschaal en doe de kipsaté daar in. Giet een klein beetje olijfolie over de sateetjes en plaats ze nog 20 minuten in de oven zodat de kip goed doorgaart, maar tegelijkertijd mals blijft.
  • Na 20 minuutjes zijn je sateetjes klaar! Je hebt wel de heerlijke grillsmaak, maar tegelijkertijd is de kip heerlijk mals en zacht.

Notities

*Laat de kip minimaal twee uur marineren, maar als het kan een hele nacht. Zo trekt de marinade goed in de kip.
*Het aantal stokjes dat je kan maken, hangt af van de lengte van je satéprikkers.
*In dir recept kiezen we bewust voor kippendijen en niet voor kipfilet. Bij kippendij(filet) zit er nog wat vet aan het vlees en dat vet geeft je kipsaté een veel lekkerdere smaak. Dit is hét verschil tussen kurkdroge en super malse kipsaté.
*De kipsaté kun je serveren als snack of als hoofdgerecht. Wij deden dat met pandanrijst, zwarte sesamzaadjes, verse komkommer en gekookte snijbonen.