recept Surinaamse Berlinerbollen homemade jam jelly donut
Recept afdrukken

RECEPT: Surinaamse Berlinerbollen uit de oven

Deze Surinaamse Berlinerbollen smaken als de gefrituurde variant, maar zijn gezonder omdat ze worden gebakken in de oven en minder suiker bevatten.
Voorbereidingstijd15 min
Bereidingstijd15 min
Rijstijd1 uur 30 min
Totale tijd2 uur
Gang: Dessert
Keuken: Surinaams
Porties: 10 Berlinerbollen
Auteur: Onesy

Equipment

Ingrediënten

VOOR DE BERLINERBOLLEN:

  • 120 ml warm water (niet te heet, anders gaat de gist dood)
  • 0,5 tl (homemade) vanille extract
  • 2,25 tl instant gist (staat gelijk aan 1 zakje / 7 gram)
  • 4 eidooiers
  • 2-4 el (30-60 gram) kokosbloesem- of kristalsuiker
  • 320 gram tarwebloem
  • 0,25 tl zout
  • 4 el (60 gram) ongezouten (vegan) boter op kamertemperatuur
  • 80 ml slagroom ongeklopt

VOOR DE TOPPING EN VULLING:

  • 20 gram ongezouten boter gesmolten
  • een schaaltje basterd-, kristal- of poedersuiker
  • 100 gram (homemade) jam/fruitspread

Instructies

  • Meng water, vanille extract, gist, eidooiers en suiker in de kom van je keukenmachine met de deeghaak.
  • Voeg in delen de bloem en daarna het zout toe. Als dat goed is gemengd kan ook de boter en slagroom erbij.
  • Kneed het deeg ongeveer 6-8 minuten op de middelste snelheid tot het er mooi glad en enigszins plakkerig uitziet. LET OP: het deeg hoort te plakken aan je handen!
  • Plaats de deegbal in een geoliede kom en dek af. Laat 1 tot 1,5 uur rijzen of tot het deeg is verdubbeld in volume. Ik doe dat meestal in een oven die ik tijdens het kneden heb voorverwarmd op 50 graden of in de magnetron waarin ik twee minuten een glas water heb verwarmd (in de zomer/als het warm is, kan je de kom gewoon op tafel of het aanrecht laten staan).
  • Rol na deze rijsperiode het deeg uit op een bebloemd werkvlak tot een dikte van ongeveer 1,5-2 cm. Hoe dunner, hoe platter de Berlinerbollen zullen worden.
  • Maak nu rondjes met een koekjesuitsteker (als je die hebt) die je ronddraait in wat bloem. Heb je geen koekjesuitsteker, dan kan je ook een glas gebruiken.
  • Probeer er zoveel mogelijk rondjes uit te halen. Bij mij waren dat er ongeveer 10, maar dat hangt af van de grootte van je uitsteker natuurlijk. Kneed de restjes van het deeg weer samen en vorm daar ook weer rondjes van tot het op is.
  • Plaats de rondjes op een stuk bakpapier op een bakplaat en laat afgedekt (bijvoorbeeld met een vochtige theedoek) 30 minuten rijzen op een warme plek.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden en bak de Berlinerbollen ongeveer 10-20 minuten tot ze mooi lichtbruin zijn (tijd hangt af van de grootte). De truc is om ze niet te bruin te laten worden, anders worden ze droog.
  • Plaats de suiker in een plastic zak die groot genoeg is om een Berlinerbol in rond te husselen.
  • Besmeer de boven- en zijkant van de Surinaamse Berlinerbollen zodra ze uit de oven komen meteen met de gesmolten boter en hussel ze rond in de zak met suiker.
  • Maak in elke bol een gat (dat deed ik met de achterkant van een houten lepedat je een beetje heen en weer draait om ruimte te maken voor de jam. Als je een spuitzak hebt, hoef je dat gat niet van tevoren te maken, maar spuit je de jam er rechtstreeks in.
  • Maak van een plastic zak een spuitzak door er wat theelepels jam in te scheppen in een van de hoeken en de onderkant eraf te knippen.
  • Vul elk gat met wat jam. Je voelt en ziet vanzelf wanneer het helemaal gevuld is.

Notities

*De Surinaamse Berlinerbollen zijn het lekkerst als je ze meteen opeet. Als je dat niet doet, vries ze dan in (zonder jamvulling).
*Voor dit recept gebruikte ik vegan boter (dit is het recept). Ik heb nog geen volledige vegan versie gemaakt van de donuts, maar je zou kunnen proberen om ook de slagroom en eidooiers te vervangen door vegan varianten. Klik hier voor suggesties voor de eidooiers. 
*Dit recept voor Berlinerbollen is geïnspireerd op dit recept.