Ga terug
–+ servings
Surinaamse phulauri pholourie recept
Recept afdrukken
5 van 1 stem

RECEPT: phulauri van gele erwten

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Weektijd4 uur
Totale tijd25 minuten
Gang: Hapje, Snack
Keuken: Surinaams
Porties: 32 balletjes
Auteur: Onesy

Ingrediënten

  • 250 gram gele spliterwten gedroogd
  • 1 kleine ui
  • 3 kleine tenen knoflook
  • 0,75 eetlepel komijnpoeder
  • 1,5 theelepel zout
  • 0,75 madame Jeanettepeper optioneel
  • 1 liter olie ik gebruikte arachideolie

Instructies

  • Week de gele erwten minstens 4 uur in ruim water.
  • Gooi het weekwater weg en was de erwten goed.
  • Gooi erwten, ui, knoflook, komijnpoeder, zout en eventueel madame Jeanette in een foodprocessor/hakmolen.
  • Maal naar smaak totdat je alleen nog kleine stukje erwt ziet of helemaal tot puree.
  • Maak (met een lepel of natte handen) balletjes ter grootte van een bitterbal.
  • Leg de phulauri in een diepe pan (geschikt om mee te frituren).
  • Schenk er daarna net zoveel olie overheen tot ze onder staan.
  • Doe het vuur aan op middelhoog tot hoog vuur. Je zal zien dat de olie gaat schuimen.
  • Beweeg na 5 minuten voorzichtig de phulauri heen en weer om te voorkomen dat ze vast blijven zitten aan de bodem van de pan.
  • Draai het vuur lager en keer ze om zodat beide kanten mooi bruin bakken.
  • Laat ze nu (ongeveer 5 minuten) mooi bruin bakken.
  • Haal ze met een schuimpaan uit de pan en laat ze uitlekken op een bord waar je papier op hebt gelegd.

Notities

*Serveer meteen met peper, (zelfgemaakte) zoete chilisaus of chutney.
*Je kan de phulauri ook op de gewone manier frituren, in ruime olie die je verwarmt tot 180 graden.
*Geen tijd om de erwten lang te laten weken? Dit zijn twee manieren om de weektijd te verkorten:
  • Breng een pot met ruim water aan de kook. Zet het vuur uit en voeg de erwten toe aan het hete water. Laat met een deksel erop een uur staan.
  • Doe de erwten in een pot en voeg ruim water toe. Zet het vuur aan tot het water bijna kookt. Zet het vuur uit en laat met een deksel erop een uur staan.