Schil de aardappels, snijd ze in partjes en kook ze gaar. Als ze gaar zijn, stamp of prak je ze fijn. Doe dit in een grote mengkom.
Kook de kipfiletjes gaar in 1 liter water met één bouillonblokje en vijf pimentkorrels. Laat dit een half uurtje op zacht vuur koken.
Giet het water af en pluis de kip. Dit kan met de hand of met een mixer. Zorg dat de kip goed fijn is. Meng de aardappels met de gepluisde kip.
Rasp de biet en doe ook deze bij de aardappels en kip.
Haal de achterkantjes van de zilveruitjes eraf en halveer ze. Ook dit gaat door de salade.
Snij nu de augurken fijn in kleine blokjes en voeg toe aan de kom.
Snipper de witte ui heel fijn en meng met de rest.
Tot slot, schil de appel en snijd ook deze in kleine en fijne blokjes en doe die in de kom.
Nu pak je het geheime minder vette, maar net zo lekkere ingrediënt: de zure room. Begin eerst met de helft van het bakje toe te voegen in de kom. Proef of je de Surinaamse huzarensalade met een half bakje zure room al lekker vindt, zo niet, vul dan verder aan tot de structuur smeuïg genoeg is naar je smaak.
Meng nu alles goed met een grote pollepel en breng op smaak met wat zout.
Plaats nu wat doorzichtige folie over de kom en plaats die voor een uur in de koelkast zodat alles op kan stijven.
Je kunt het gerecht na een uur opdienen met een gekookt eitje en ijsbergsla.