vegan gevulde sopropo zoete aardappel nieuw recept
Recept afdrukken

RECEPT: vegan gevulde sopropo

Wanneer je wel gevulde sopropo wil eten, maar geen vlees of vis, maak dan eens ons recept voor vegan gevulde sopropo met een heerlijke aardappelvulling!
Voorbereidingstijd20 min
Bereidingstijd40 min
Extra baktijd25 min
Totale tijd1 uur
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Surinaams
Porties: 10 stukken sopropo
Auteur: Onesy

Ingrediënten

  • 2 middelgrote sopropo’s
  • 0,5 ui gesneden
  • 1 grote teen knoflook geperst
  • 1 stukje gember zonder schil geraspt ong 1 cm (optioneel)
  • 0,5-1 tl korianderpoeder
  • 0,5-1 tl komijnpoeder
  • 1 zoete aardappel ongeveer 200 gram
  • 1 kruimige aardappel ongeveer 200 gram
  • 0,5-1 tl kurkuma
  • 1 madame Jeanette of adyuma peper optioneel
  • 5 takjes verse koriander gesneden

BIJ FRITUREN/BAKKEN IN DE OVEN

  • bloem/paneermeel of een glutenvrij alternatief als maizena of kikkererwtenmeel

BIJ FRITUREN

  • 1 liter olie om in te frituren

Instructies

  • Was de sopropo’s en snij ze elk in 5 stukken. Hol de binnenkant uit met een theelepel of mes.
  • Masseer de stukken aan de binnen- en buitenkant goed in met lekker veel zout en laat 10 minuten staan in een kom.
  • Voeg daarna warm water toe tot ze onder staan en laat nog 10 minuten staan.

ALS JE DE SOPROPO IN DE OVEN BAKT

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Schil de aardappels en snij ze in blokjes.
  • Fruit de ui en knoflook (en eventueel gember) in wat olie en voeg dan komijn- en korianderpoeder toe. Bak ongeveer 2 minuten en doe dan de aardappelblokjes en kurkuma erbij.
  • Schep goed om, voeg zout naar smaak en eventueel de hele peper of chilipoeder toe en een bodempje water zodat de aardappels kunnen garen. Plaats het deksel op de pan en laat ongeveer 15 minuten koken tot de aardappels zacht zijn. Schep af en toe om en voeg extra water toe als het is verdampt.
  • Kook ondertussen de geweekte sopropo stukken in een pan met water. Afhankelijk van hoe knapperig je ze wil, tussen de 8-12 minuten. Laat na het koken afkoelen buiten de pan (anders kookt de sopropo door in het water). LET OP: doe dit niet of slechts kort als je ze nog knapperig wil frituren!

ALS JE DE SOPROPO WIL FRITUREN

  • Verwarm 1 liter olie (ik gebruikte arachideolie) in een pan.
  • Pureer/plet de aardappels als ze zacht zijn (verwijder de peper eerst!) en proef of je nog extra zout moet toevoegen. Voeg de gesneden koriander toe en schep nogmaals om.
  • Vul de holtes van de sopropo met de aardappels. Als je de sopropo gaar had gekookt, kan je ze nu al serveren.

ALS JE DE SOPROPO IN DE OVEN BAKT

  • Wrijf de stukken in met een beetje olie en wentel dan in bloem/paneermeel/maizena/kikkererwtenmeel. Plaats ze in een ovenschaal of op bakpapier in de oven voor 15-20 minuten (draai halverwege om) tot de buitenkant mooi goudbruin is.

ALS JE DE SOPROPO WIL FRITUREN

  • Wrijf de stukken in met een beetje olie en wentel dan in bloem/paneermeel/maizena/kikkererwtenmeel. Frituur ze goudbruin in de olie en laat uitlekken op wat keukenrol.

Notities

*Serveer met quinoa, bulgur of rijst.
*Dit recept is geïnspireerd op dit recept van Veganlovlie.