Go Back
+ servings

RECEPT: luchtige buttermilk biscuits

Bij Amerikaans soulfood denken wij meteen aan luchtige Amerikaanse buttermilk biscuits. Je maakt ze met dit recept heel makkelijk zelf!
Voorbereidingstijd25 min
Bereidingstijd15 min
Totale tijd40 min
Gang: Bijgerecht
Keuken: Amerikaans
Porties: 12 biscuits
Auteur: Onesy

Ingrediënten

  • 125 gram koude ongezouten (vegan) boter
  • 280 gram bloem
  • 1 el bakpoeder
  • 1 tl zout
  • 0,75 tl baking soda
  • 175 ml koude karnemelk of (plantaardige) melk met azijn of citroen

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Snij de boter in gelijke blokjes en leg voor 10 minuten in de vriezer / Leg de boter in zijn geheel in de vriezer en rasp hem in fijne slierten.
  • Meng de bloem met zout, bakpoeder en baking soda en voeg de boter toe. Meng die met de pastry cutter of messen door de bloem heen tot je korreltjes overhoudt ter grootte van erwtjes of gebruik een foodprocessor om dit te doen.
  • Voeg de karnemelk toe en meng met een spatel tot alle bloem is opgenomen en je het deeg bij elkaar kan ‘vegen’.
  • Stort het deeg op een bebloemd oppervlak en druk het bij elkaar en plat tot een rechthoekige lap.
  • Je kunt nu op twee manieren de biscuits vormen:
  • druk het deeg met je handen plat tot een rechthoekige lap en vouw het deeg links en rechts naar het midden. Druk het dan weer plat en herhaal dat nog twee keer. Klik in de notities beneden op de link om te zien hoe je het deeg meermaals opvouwt. Steek er rondjes uit met een glas, koekjesuitsteker of snij er vierkantjes van. Het is belangrijk dat je de uitsteker/het glas niet draait, maar alleen maar naar beneden drukt zodat de biscuits mooi rijzen. 
  • B) druk het deeg met je handen plat tot een lap en steek er rondjes uit met een glas, koekjesuitsteker of snij er vierkantjes van.
  • Plaats de rondjes een beetje tegen elkaar aan op een vel bakpapier op een bakplaat of in een gietijzeren koekenpan en bestrijk de buttermilk biscuits met wat karnemelk of gesmolten boter voor een mooie bruine kleur.
  • Bak ze 12-15 minuten af in de voorverwarmde oven tot ze mooi goudbruin zijn. Besmeer de biscuits eventueel nog een keer met wat gesmolten boter.

Notities

*De buttermilk biscuits zijn het lekkerst vers uit de oven. Als je ze niet meteen opeet, bewaar ze dan ongebakken in de vriezer. Wanneer je ze wil bakken, kan je ze rechtstreeks uit de vriezer in de oven bakken. Voeg dan een paar minuten extra toe aan de baktijd. Heerlijk om te serveren met fried chicken.
*Klik hier voor foto’s van het meermaals opvouwen van het deeg.
*Als je plantaardige boter gebruikt, kies dan voor een blok boter dat hard blijft zoals echte boter.
*Als je geen karnemelk in huis hebt, maar wel (plantaardige) melk, kan je de buttermilk biscuits ook maken. Voeg dan een zuur (citroen of azijn) toe aan de melk en laat die 10 minuten staan. Per 240 ml melk, heb je 1 eetlepel (15 ml) citroen of azijn nodig. Hier vind je een uitgebreidere beschrijving van het zelf maken van een karnemelk vervanger.